Protest oficial al Romaniei dupa ce Austria a votat impotriva aderarii la Spatiul Schengen: Ambasadorul de la Viena a fost chemat pentru consultari

news

Romania a protestat oficial, la nivel diplomatic, chemandu-l la Bucuresti pe ambasadorul de la Viena. A doua zi dupa votul negativ al Austriei in Consiliul JAI prin care a fost blocata aderarea Romaniei la spatial Schengen, Emil Hurezeanu, ambasadorul Romaniei in Republica Austria, a fost chemat la Bucuresti pentru consultari.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri, intr-un comunicat de presa, ca ambasada de la Viena va fi condusa in perioada urmatoare de un insarcinat cu afaceri ad interim, ceea ce in limbaj diplomatic inseamna o diminuare a nivelului relatiilor cu Austria.

“Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, avand in vedere pozitia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat in tara pentru consultari. Conducerea Ambasadei Romaniei la Viena va fi asigurata la nivel de insarcinat cu afaceri ad interim.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia partii romane este un gest politic care subliniaza pozitia Romaniei de dezacord ferm cu conduita Austriei si indica decizia de diminuare a nivelului actual al relatiilor cu acest stat” se arata in comunicatul de presa postat pe site-ul MAE.

Romania a ratat din nou aderarea la Spatiul Schengen dupa ce Austria si Olanda au votat joi la Consiliul JAI de la Bruxelles impotriva aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul de libera circulatie.

Austria a anuntat oficial, prin vocea ministrului sau de Interne, ca se opune aderarii Romaniei si Bulgariei.

Olanda a votat la pachet pentru respingerea Romaniei si Bulgariei, desi sustinea Romania, dar decuplarea celor doua tari s-a dovedit imposibila.

Croatia a primit vot unanim si va intra in Schengen de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui anunt al presedintelui Croatiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: