Protocoalele dintre Tariceanu si Voiculescu care nu vor fi desecretizate „nici in 1000 de ani”: „De aceea l-au suspendat pe Basescu in 2007 si 2012”

analize

Jurnalistul Dan Turturica explica limpede de ce campania derulata de liderii PSD-ALDE si aliatii acestora din trusturile de presa nu are nicio legatura cu asa-zisele abuzuri ale insitutiilor de forta ci cu teama acestora de a-si pierde averile si de a face puscarie. El vorbeste despre „protocoale nescrise pe care Patriciu, Voiculescu si Vantu le aveau cu retele de tipul Voicu – Costiniu, prin care li se garanta imunitatea”, la care au aderat si Tariceanu si Dragnea.

Turturica arata ca protocoalele dintre parchete si SRI au fost necesare pentru a contracara protocoalele nescrise in baza carora functioneaza si acum alianta Voiculescu-Tariceanu-Dragnea.

„Dosarul ‘Rompetrol’ contine explicatia pentru care s-a ajuns la protocoalele SRI. Procesul prin care trebuia sa fie clarificat modul in care Adrian Nastase i-a facut cadou finantatorului PNL o afacere pe care avea sa o vanda cu un miliard de dolari a fost tergiversat ani de zile. A fost si suspendat, in urma unei sesizari la Curtea Constitutionala.

Acest dosar a fost un caz-scoala despre tot ce nu mergea bine in justitie, in ciuda eforturilor unor ofiteri de informatii si procurori care au indraznit sa se puna cu ‘pestii mari.’ Banii si legaturile acestora cu retelele mafiote din instante faceau imposibila condamnarea lor.

In acei ani, si-au batut joc cum au vrut de firavele noastre institutii anti-coruptie. Protocoalele nescrise pe care Patriciu, Voiculescu si Vantu le aveau cu retele de tipul Voicu – Costiniu, prin care li se garanta imunitatea, sau cu retelele de politicieni, demnitari si functionari ai statului, prin care li se garanta prosperitatea, au obligat statul sa-si dezvolte propriile protocoale de colaborare inter-institutionale.

Fara ele, nu ar fi avut nicio sansa sa ii faca sa plateasca in instante pe stapanii din umbra ai statului mafiot. Prevederile acestor protocoale au fost pe masura duritatii razboiului care a inceput in 2005 si care nu dadea semne, in 2009, ca va fi castigat vreodata de stat. Mare pacat ca Traian Basescu nu isi mai aminteste de situatia pe care a mostenit-o si pe care a incercat sa o corecteze prin singura metoda pe care o avea la indemana: intarirea statului.

Este o minciuna sfruntata ca stapanii statului mafiot ar fi sustinut lupta anticoruptie daca nu ar fi existat abuzuri. Ce s-a intamplat intre 2005 si 2009 a fost o lupta anticoruptie cu pasi marunti. Si a esuat. Justitia nu a reusit sa ii condamne nici pe Patriciu, nici pe Voiculescu, nici pe Vantu. Si cu toate acestea, ei nu au fost dispusi sa accepte nici macar sa fie luati la intrebari, nici macar sa ii tulbure gandul ca intr-un viitor indepartat situatia le-ar putea scapa de sub control.

De aceea l-au suspendat pe Traian Basescu in 2007. De aceea au facut un cartel in 2009 ca sa-l scoata pe Geoana presedinte. De aceea l-au suspendat in 2012. Si protocoalele lor, in care au decis sa lupte pentru a pastra intact statul mafiot instaurat dupa caderea lui Ceausescu, ar trebui desecretizate pentru a intelege cum s-au nascut protocoalele inter-institutionale si de ce au fost indispensabile, in ciuda riscurilor reale de abuz. Din pacate, asta nu se va intampla nici in 1000 de ani!”, a scris Turturica pe site-ul Digi24.

El a desfiintat si acuzatiile lui Tariceanu, potrivit carora americanii sunt cei care directioneaza lupta anticoruptie din Romania.

„Cat despre prezenta ofiterilor CIA la DNA, adica despre influenta malefica a americanilor in justitie, pe care liderul ALDE o invoca de abia acum, cum se explica ca ambasada SUA nu doar ca nu a jubilat cand Patriciu a fost arestat, ba chiar s-a declarat ingrijorata, dupa cum reiese din cablograma trimisa la Washington pe 6 iunie 2005?

‘Managementul Rompetrol se teme, pe buna dreptate, ca punerea sub acuzare (sau condamnarea, bineinteles) ar putea sa duca la prabusirea companiei. Compania are planuri in desfasurare de a-si extinde operatiunile in Kazahstan si Rusia astfel incat sa se poata baza pe surse solide de titei pentru rafinariile sale. Sursele financiare necesare pentru aceasta extindere sunt acum, in mod firesc, in pericol (…) De subliniat ca o astfel de criza a Rompetrol ar putea avea un impact politic si economic mult mai larg. Compania contribuie cu aproximativ 7% din totalul veniturilor colectate la bugetul de stat, adica in jur de 2% din Produsul Intern Brut total…’

Dincolo de argumentul impactului pe care criza Rompetrol l-ar avea asupra Romaniei, americanii recunosteau ca dosarul ii interesa si pentru ca ancheta il viza inclusiv pe ‘vicepresedintele Rompetrol, cetateanul american Phil Stephenson, care detine 20% din companie.’

Si cu toate acestea, nu au omis sa transmita la Washington ca ‘procurorul care supravegheaza cercetarile in dosarul Rompetrol este o persoana care a beneficiat de pregatire in SUA si este programata sa participe la o noua sesiune de training pe continentul american in cursul anului urmator (…) Cu alte cuvinte, echipa de anchetatori poate ca nu se ridica la standardele SUA dar au fost expusi la metodologiile folosite de noi. In plus, Ilie Botos (procuror-general la vreme aceea – n.m.) a sustinut ca probele stranse impotriva Rompetrol au fost obtinute si cu concursul Bancii Nationale, a Garzii Financiare si a Oficiului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, sugerand astfel ca nu este vorba despre o operatiune investigativa motivata politic.’

Iar concluzia contrazice flagrant ideea ca SUA a initiat, incurajat sau ascuns abuzurile, de dragul luptei anticoruptie. Din contra, acolo unde a intervenit a facut-o pentru a preveni transformarea ei in instrument pentru rafuieli politice.

‘(…) Nu vrem sa descurajam Guvernul Romaniei in intentiile sale de a actiona impotriva „pestilor mari” – prin urmare este necesar sa tratam cu grija acest subiect. Mai mult, se poate ca intr-adevar unele pietre inca neintoarse ale Rompetrol sa ascunda slabiciuni sau concluzii neplacute. Cu toate acestea, nu este nevoie sa se ajunga la un proces – spectacol ca cel al Yukos in Moscova, un punct de vedere pe care l-am sustinut cu putere in fata Guvernului Romaniei’, notau diplomatii americani de la Bucuresti”, aduce aminte Turturica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: