Prototip de drona de prim ajutor si transport al pacientilor, prezentata la Targu Mures

news

O firma din Lugoj a prezentat, vineri seara, in premiera, la Targu Mures, o drona care poate fi folosita pentru acordarea primului ajutor, investigatii medicale si transportare a pacientului catre cel mai apropiat spital, informeaza Agerpres.

„Am dezvoltat o drona care sa ridice 80 de kilograme sarcina utila si sa zboare timp de o ora cu ea. Si am conceput un sistem modular, in sensul in care drona zboara, se poate pune un modul care sa execute o anumita activitate. Ne-am gandit la agricultura, ne-am gandit la supraveghere si am zis de ce sa nu folosim tehnologia si pentru ceva bun, ceva benefic oamenilor. Si atunci ne-am gandit sa facem un modul de prim ajutor. Atasam un mulaj, in cazul in care echipajul de salvare nu ar ajunge in timp util, drona ajunge mult mai repede, putand sa parcurga 70 de kilometri foarte rapid si in linie dreapta, fara sa tina cont de trafic. Acest modul ia toate semnele vitale si le transmite in timp real centrului, unde este un specialist. Poate sa actioneze pe pacient cu un defibrilator, poate sa administreze anumite substante. Practic e suportul vital avansat pe care il poate acorda unui pacient pentru a-l putea stabiliza pana ajunge echipajul. Nu ne propunem sa inlocuim echipajul, nici nu se poate inlocui omul in aceste operatiuni”, a aratat Bogdan Gaspar, reprezentantul firmei StoolTehnologies.

Drona este, deocamdata, in stadiul de proiect, insa reprezinta o inovatie, intrucat nimeni nu s-a gandit la o astfel de intrebuintare.

„Specialistii au spus ca daca reusim sa-l facem, la un nivel la care noi ne-am propus, poate oferi minute foarte valoroase pentru o persoana, pana ajunge echipajul (…) Noi lucram, de exemplu, cu Universitatea Politehnica din Timisoara pentru a avea specialisti in cercetare si daca intr-adevar dovedim ca este un proiect bun, sigur vom implica si o facultate de medicina pentru a dezvolta asa cum trebuie modulul nostru (…)”, a afirmat Bogdan Gaspar.

Drona a fost prezentata in cadrul evenimentului Simfonia Salvarii organizat de Scoala Samariteana de Prim Ajutor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: