Provocare majora pentru Beijing, India vrea sa devina principala alternativa de productie la China. Dar mai intai trebuie sa invinga Vietnamul

externe

China, economie, sanctiuni occidentale, Rusia, evitare

India vrea sa devina principalul producator din Asia, pe masura ce companiile se indeparteaza de China, dar mai intai trebuie sa reduca taxele si sa imbunatateasca eficienta lantului de aprovizionare daca vrea sa detroneze Vietnamul, relateaza CNBC.

Statele Unite urmaresc o agenda de „friendshoring” pe masura ce concurenta cu China creste. Administratia Biden a incurajat companiile americane sa-si mute operatiunile de productie de produse electronice si tehnologice din China in tari mai prietenoase, in special in Vietnam si India, in Asia-Pacific.

India si Vietnamul sunt alternative atractive de productie pentru investitorii si companiile straine, in parte datorita costurilor scazute ale fortei de munca. Totusi, intre cele doua, Vietnamul este inca mult in fata, cu exporturi in 2023 totalizand 96,99 miliarde de dolari, fata de 75,65 miliarde de dolari ale Indiei.

„Vietnamul este cunoscut pentru abilitatea de a fabrica produse electronice. India abia intra in acest joc, asa ca acest lucru ofera Vietnamului un avantaj competitiv”, a declarat Samir Kapadia, CEO al India Index si director general la Vogel Group.

In timp ce relatia dintre India si SUA s-a incalzit, mai ales dupa vizita de stat a premierului Narendra Modi la Casa Alba in iunie, Vietnamul are un acord comercial si de investitii cu Washingtonul inca din 2007.

Gigantii americani din domeniul tehnologiei aduc din ce in ce mai mult o parte din lanturile lor de aprovizionare in tara din Asia de Sud. Financial Times a relatat in decembrie ca Apple le-a spus furnizorilor de componente ca se va aproviziona cu baterii din fabrici indiene pentru viitorul sau iPhone 16. Compania a cantarit extinderea operatiunilor din India inca din 2016, cand CEO-ul Tim Cook l-a vizitat pe premierul indian Narendra Modi. De asemenea, Google urmeaza sa inceapa productia de telefoane Pixel in India pana in al doilea trimestru.

Un obstacol pentru ambitiile de hub de productie ale Indiei este taxa de import de 10% pentru tehnologiile informatiei si comunicatiilor din aceasta tara. Aceasta este mai mare decat taxele medii de import din Vietnam, de aproximativ 5%, potrivit lui Andy Ho, director de investitii la VinaCapital.

Taxele de import ale Indiei au fost menite sa protejeze producatorii autohtoni, dar reducerea acestor taxe va face parte din eforturile guvernului de a atrage firmele straine pentru a produce bunuri in tara.

„2024 va fi un an in care premierul Modi va reduce multe dintre aceste tarife, dar o va face concentrat pe fiecare industrie in parte, si nu pe fiecare tara in parte”, a adaugat Kapadia.

Desi India doreste sa devina o economie dezvoltata pana in 2047, infrastructura sa este inca deficitara, ceea ce duce la termene lungi de expediere si de livrare rutiera.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: