PSD a cedat in fata lui Iohannis, Dragnea nu va fi premier. Insa seful PSD si-a creat un instrument puternic pentru a controla guvernul

analize

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a dat de gol si a lasat sa-i scape un indiciu sugestiv ca nu va fi premier, desi a refuzat insistent sa ofere detalii despre propunerea pe care partidul o va inainte presedintelui. Insa Dragnea s-a adigurat ca tot el este cel care va controla guvernul.

Dragnea a declarat ca numele premierului pe care il va propune PSD va fi anuntat pentru prima data in cadrul consultarilor cu Klaus Iohannis. Presedintele PSD a refuzat sa ofere orice alt detaliu, insa s-a dat de gol ca nu se va nominaliza pe el insusi cand a informat ca activitatea viitorului guvern va fi monitorizata de catre o comisie a partidului. Acesta este instrumentul prin care Dragnea poate controla eficient toto ce se intampla in guvern, fara a mai fi nevoie sa il si conduca de la Palatul Victoria.

„In ceea ce priveste monitorizarea activitatii guvernamentale – programul de guvernare a fost votat politic si prezentat de PSD. Guvernul va fi monitorizat permanent de un grup specialisti, l-am stabilit deja la nivelul partidului, care va urmari realizarea angajamentelor la termenele si conditiile prevazute in programul de guvernare”, a spus Dragnea.

El a aratat ca aceasta „echipa de monitorizare” va face lunar rapoarte de eficienta privind actul de guvernare, cu propuneri de imbunatatire a activitatii Executivului.

Intrebat daca aceasta comisie va fi la PSD si care va fi responsabilitatea Guvernului in acest caz, Dragnea a raspuns: „Dar unde sa fie? Oamenii au pus stampila pe PSD. Responsabilitatea e a presedintelui partidului si a partidului. Decizia executiva va fi la Guvern, din punct de vedere politic”, a spus Dragnea, care a mai spus ca specialistii din cadrul comisiei vor fi membri PSD.

O comisie similara a mai exista in perioada Guvernarii Vacaroiu. Cat timp a fost premier, Nicolae Vacaroiu nu a fost membru PSD. El primea saptamanal indicatii din partea unei comisii politice formate din liderii FDSN de atunci, Adrian Nastase si Oliviu Gherman. Acestora li se adauga si Ion Iliescu, presedinte al tarii. Vacaroiu se intalnea in fiecare zi de luni cu Nastase, Gherman si Iliescu care ii spuneau ce hotarari trebuie sa adopte guvernul.

Cel mai probabil, Liviu Dragnea va fi seful „comisiei de monitorizare”, in timp ce premierul pe care PSD il va instala la Palatul Victoria va juca rolul unei simple marionete.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: