PSD a dat inapoi, este de acord cu desfiintarea Sectiei Speciale. Predoiu anunta ce se va intampla cu dosarele aflate acum la Sectia Speciala

politica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a dat publicitatii vineri proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale. Dosarele aflate la aceasta sectie vor fi preluata de o noua structura care va fi infiintata in subordinea procurorului general.

Predoiu a mentionat ca si PSD a fost de acord cu desfiintarea Sectiei Speciale: ”M-am consultat, inclusiv aseara a avut loc o sedinta a coalitiei si a fost aprobat de catre sefii de partide care au participat la sedinta”.

„Ministerul Justitiei va pune astazi in dezbatere publica proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitiei. (…) Principala prevedere a proiectului de lege si scopul proiectului este, bineinteles, desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie incepand cu data adoptarii proiectului de legii. Pentru investigarea infractiunilor care pana acum erau in competenta Sectiei am folosit un model inspirat din modul de functionare a Parchetului European, adica un numar de 12 procurori in centru, la Bucuresti, si un numar de 30 de procurori raspanditi in tara, cate doi procurori de fiecare Curte de Apel, in total 42 de procurori care vor investiga infractiunile care pana acum erau in competenta Sectiei”, a declarat ministrul Justitiei, vineri, intr-o conferinta de presa.

Potrivit oficialului, „acesti procurori sunt anume desemnati de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii”.

„Cei 12 procurori din Bucuresti vor fi selectati si anume desemnati de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin plenul Consiliului, din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General. Cei 30 de procurori din Curtile de Apel, cate doi procurori din fiecare Curte de Apel, vor fi selectati si anume desemnati de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii din cadrul Parchetelor de pe langa Curtile de Apel. Procurorii din Parchetul General vor fi propusi plenului de catre procurorul general, respectiv procuroii de la Parchetele Curtilor de Apel vor fi propusi plenului CSM de catre prin procurorii de la Parchetele Curtilor de Apel”, a adaugat Catalin Predoiu.

Competenta este partajata intre cele doua niveluri, a explicat ministrul.

„Procurorii de la Sectia de urmarire penala si criminalistica, potrivit art. 3 din lege, vor desfasura urmarirea penala in cadrul infractiunilor savarsite de catre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de judecatorii de la Curtile de Apel, respectiv de catre procurorii de la Parchetele de pe langa aceste instante, de asemenea de judecatorii de la Curtile de Apel si Curtea Militara de Apel, precum si, cum spuneam, procurorii de la Parchetul Curtii Militare de Apel”, a mai spus Predoiu.

Predoiu a mai mentionat ca sunt peste 7.000 de dosare acum la Sectia Speciala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: