„PSD a deschis un butoi cu pulbere”. Reactie dura de la Bruxelles la santajul PSD legat de fondurile UE: „Creeaza un precedent extrem de periculos la nivel european”

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan, vicepresedinte al PPE, reactioneaza dur dupa ce PSD a blocat in Parlament ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului European, blocand astfel si procedura de accesare a fondurilor europene prin Mecanismul European de Redresare si Rezilienta.

„Oare chiar va bloca PSD Mecanismul European de Redresare si Rezilienta pentru Romania si intreaga Uniune Europeana? PSD este din nou vedeta in Romania si in Europa si din nou in sens negativ. PSD spune ca nu va vota in Parlamentul Romaniei decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene. Fara aceasta decizie, nu va exista deloc Mecanismul European de Redresare si Rezilienta in valoare de 672,5 miliarde de euro. Nu va exista nici pentru Romania si nici pentru vreo alta tara membra a Uniunii Europene.

Fiindca, pentru ca Mecanismul European de Redresare si Rezilienta sa beneficieze de finantare si sa poata fi lansat, trebuie ratificata, unanim, de cele 27 de state membre, decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene care ofera Comisiei Europene garantia pentru a se imprumuta pe pietele internationale.
Daca un singur stat nu ratifica, Comisia nu se poate imprumuta pentru a obtine finantare si nu va exista Mecanismul European de Redresare si Rezilienta nici in Romania si nici in vreuna dintre tarile UE.

Fara aceasta decizie, nu vom avea cele 30 de miliarde de euro pentru finantarea Planului National de Redresare si Rezilienta si nu va exista niciun alt plan de redresare in nicio alta tara europeana.

Prin aceasta intentie de blocare a deciziei privind resursele proprii, PSD a deschis un butoi cu pulbere. Mecanismul European de Redresare si Rezilienta s-a creat numai fiindca toti cei care am avut un rol in adoptarea lui am fost extrem de responsabili. Am vrut sa dam drumul acestui mecanism fara intarziere fiindca este principalul instrument care ne va ajuta pe toti sa ne revenim dupa pandemie.

PSD nu a avut pana acum niciun rol in negocierea si adoptarea acestui mecanism. Singurul loc unde are un cuvant de spus este votul in Parlamentul Romaniei la decizia privind resursele proprii unde este nevoie de o majoritate de doua treimi. Fara niciun motiv, vedem ca PSD blocheaza lucrurile.

Un lucru foarte grav este ca PSD creeaza un precedent extrem de periculos la nivel european. PSD face politica interna cu intreg mecanismul anti-criza de 672,5 miliarde de euro dedicat intregii UE. Chiar daca, dupa aceste santaje, PSD intelege riscul si voteaza decizia, aceasta actiune va putea fi un exemplu pentru ca alte partide si politicieni iresponsabili din Europa sa joace politic cu resursele Uniunii Europene si cu planul anti-criza al Europei. Iar daca un stat membru blocheaza definitiv decizia pe resursele proprii in urma jocului lansat de PSD, atunci nu vom mai avea mecanism de redresare si rezilienta.

Ne aflam intr-un moment important, in care trebuie sa fim responsabili. Oamenii asteapta de la noi masurile anticriza promise. Trebuie sa le implementam fara intarziere, nu este momentul pentru pesedisme”, a anuntat Muresan pe Facebook.

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este un atribut al Guvernului, iar social-democratii vor trebui sa explice celor din Italia, Spania, Franta „santajul” pe marginea acestui subiect, a declarat miercuri premierul Florin Citu.

„Astfel de santaj nu functioneaza cu mine. Social-democratii trebuie sa le explice colegilor lor din Italia, din Spania, din Franta, care asteapta foarte mult acest program, il asteapta maine, de ce nu vor sa ratifice acest proiect de lege”, a precizat premierul la Parlament, intrebat ce risca Romania daca Parlamentul nu va ratifica decizia UE pentru majorarea contributiei.

Intrebat daca exista sansa sa fie blocat la nivelul UE, Florin Citu a spus: „Bineinteles, daca Romania nu ratifica, Uniunea Europeana nu se poate imprumuta, si atunci PSD trebuie sa explice Uniunii Europene de ce nu vrea sa ratifice acest proiect”.

„In nicio tara PNRR nu a fost votat in Parlament, este un atribut al Guvernului, suntem deschisi, ministrul Ghinea a venit in Parlament si a prezentat PNRR in comisie, deci a fost in Parlamentul Romaniei. Noi il vom prezenta romanilor, nu exista tratament special pentru social-democrati. Ministrul Ghinea a fost in comisii, de fiecare daca cand a fost chemat a venit in comisie si a prezentat, deci nu vad o problema aici”, a adaugat premierul.

Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au anulat miercuri plenul comun al Parlamentului, care urma sa se desfasoare de la ora 14,00, pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marti ca doreste o dezbatere a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si ca parlamentarii PSD nu il vor vota, miercuri, in plenul comun, „pentru ca vor sa stie ce cuprinde”.

„Eu si colegii mei vom vota pentru copiii nostri din anul 2021 pana in anul 2053. Acest proiect a fost dezbatut, prezentat publicului de catre premier, de presedintele Camerei. (…) E un proiect complex, asumat de toate familiile europene (…), care trebuie dezbatut foarte bine si inteles de romani pentru a sti ce avem de facut pentru viitor. PSD va vota acest proiect, asumat de toate familiile europene. Asta nu inseamna ca il va vota maine. Am solicitat o amanare si o dezbatere pe acest proiect in primul rand in interiorul partidelor politice. Se doreste o fortare a acestui proiect. PSD nu va participa la acest proiect”, a afirmat liderul social-democratilor.

Mai mult despre:

Comentarii: