PSD a picat in groapa sapata lui Orban. Premierul, discurs dur in Parlament: „O perioada de 3 saptamani autoritatile au fost lipsite de instrumentele legale pentru a lupta eficient cu virusul”

politica

Premierul Ludovic Orban  prezinta, miercuri, in Parlament raportul privind masurile luate si preconizate de Guvern pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale si deschiderea scolilor a inceput miercuri.

Sedinta este condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, care a anuntat ca si-au inregistrat prezenta 137 de parlamentari. In 27 iulie, presedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, si presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare prin care ii cereau sa prezinte un raport, care sa fie dezbatut cu prioritate, cu privire la masurile pe care urmeaza sa le intreprinda pentru limitarea raspandirii noului coronavirus si pentru organizarea, in bune conditii, a alegerilor pentru administratia publica locala, dar si pentru deschiderea noului an scolar.

Principalele declaratii:

Ne-am confruntat cu o situatie extrem de dificila care o stie toata lumea pentru ca pentru o perioada de 3 saptamani autoritatile au fost lipsite de instrumentele legale pentru a lupta eficient

In legea 55 s-au introdus 2 articole care au afectat negativ capacitatea Guvernului, autoritatilor sanitare in lupta anti-coronavirus

In legea 55, practic detasarile care au fost facute in stare de urgenta fara acordul institutiei sau angajatului, detasarile au devenit aproape imposibile

A doua masura a fost cea a blocarii concursurilor. De la adoptarea legii 55 sunt blocate concursurile in ambulante, spitale, DSP, Politie, Jandarmerie, inspectiile de munca, ANSVSA si alte institutii

In perioada de dupa decizia CCR, noi am avut circa 5.000 de persoane diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut impune nicio masura.

Mai mult, toti contactii au fost liberi. Nu s-a putut dispune carantinarea, izolarea. Acest lucru s-a suprapus si pe masurile de relaxare care au fost luate gradual. Aceasta suprapunere a dus la cresterea semnificativa a numarului de cazuri de la media de 500 cazuri pe zi la 1300

Imediat dupa ce Parlamentul a adoptat Legea 136, care ne-a dat instrumente de care beneficiaza toate tarile europene, am dispus toate masurile de care aveam nevoie.

Intr-o perioada atat de scurta de timp, de la adoptarea legii, am ajuns la peste 10000 de persoane izolate institutionalizat. De asemenea, s-a dispus carantinarea pentru aproape 40000 de romani care au fost in contact cu persoanele infectate. S-a dispus izolarea la domiciliu pentru aproape 15000 de romani. Puteti cuantifica ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi adoptat legea.

In mod constant am avut in vedere cresterea capacitatii la ATI si dupa adoptarea Legii 136 am luat masuri energice pentru cresterea numarul de paturi. Dar fara detasarea medicilor, degeaba ai paturi, ventilatoare, daca nu ai personal.

Am crescut numarul de paturi ATI cu aproape 130 de paturi si procesul continua. Mai avem la Brasov, la Matei Bals capacitate de a creste numarul de paturi.

Si aici detasarea a fost solutia sa facem functionale foarte multe paturi care altfel nu ar fi putut fi operationalizate.

Am crescut constant capacitatea de testare, de la circa 500 la inceput, la zile in care se fac 25.000 de teste. Intentia noastra este de a creste constant capacitate de testare RT-PCR, in spatii adecvate si cu personal profesionist.

Cresteterea capacitatii de testare e esentiala pentru ca poti identifica mai repede o persoana bolnava si sa vezi care sunt zonele de risc.

A fost un lucru care nu ne-a facut placere sa apelam la el. Desi e perioada de vara am crescut controalele si la persoane juridice, si la persoane fizice. Au fost date foarte multe amenzi.

Cand te expui riscului de infectare nu te expui doar pe tine, ci si persoanele apropiate. Atunci cand dam sanctiuni le dam strict cu obiectivul de a-i ajuta sa respecte regulile

Cu cat creste procentul romanilor care respecta regulile, care se protejeaza, cu atat riscul de raspandire a virusului scade

Virusul nu a disparut vara asa cum se estima, nici nu e vorba de valuri. Virusul este in comunitate si se raspandeste.

Nu inteleg de ce exista o asemenea opozitie fata de masca, este cel mai bun mijloc de a te proteja

Fac un apel la dvs., in numele patriotismului pe care il aveti, fiti alaturi de noi in acest efort de comunicare publica, de convingere a indaratnicilor si a celor care bagatelizeaza acest virus. Coronavirusul ucide

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: