PSD acuza deja abuzuri si „intimidari” privind alegerile. Stie ca vine cea mai umilitoare infrangere din istorie

politica

PSD a transmis duminica un comunicat de presa in care sustine ca in mai multe judete din tara „au fost semnalate o serie de incidente privind desfasurarea scrutinului electoral”.

„Astfel, in judetele Vaslui, Iasi, Constanta, Galati, Dambovita, Arges, precum si in sectoarele 1, 3, 5, 6 din Bucuresti, mai multi presedinti de sectii de votare refuza sa primeasca cererile pentru eliberarea copiilor de pe listele electorale suplimentare.

Totodata, la Dambovita, seful IPJ se implica in campania electorala in favoarea Partidului National Liberal si, abuzand de functia detinuta, a solicitat sefilor de post din cadrul IPJ Dambovita sa intocmeasca dosare penale primarilor si reprezentantilor Partidului Social Democrat cu intentia de a-i intimida.

Pe de alta parte, Biroul Electoral Sector 3 din Bucuresti a emis o decizie prin care respinge contestatiile Partidului Social Democrat referitoare la refuzul unor presedinti de sectii de votare de a primi cererile pentru obtinerea listelor electorale suplimentare.

In Ilfov, la mai multe sectii de votare au fost afisate buletine de vot cu mentiunea ANULAT, stampila Biroului Electoral Judetean Ilfov si semnatura presedintelui BEJ Ilfov fiind deja aplicate in patrulaterul candidatului PNL”, se arata in comunicatul PSD.

Un numar de 96 sesizari de posibile probleme in legatura cu procesul electoral au fost inregistrate, pana in prezent, insa din verificari a rezultat ca 32 dintre acestea nu se confirma, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

„Sesizarile fac referire la continuarea propagandei electorale, violarea confidentialitatii votului, lipsa buletine de vot, asa-zis turism electoral, sfatuirea alegatorilor cum sa voteze, comercializarea si consumul de bauturi alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare. Au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale, dintre care 11 avertismente scrise si patru amenzi in valoare de 4.500 de lei”, a declarat Dajbog.

Ea a aratat ca, in judetul Olt, s-a primit un apel la 112 prin care se reclama faptul ca anumite persoane au primit bani pentru a merge la vot, fiind intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de corupere a alegatorilor. Tot in Olt, se efectueaza verificari sub aspectul savarsirii infractiunii de violare a confidentialitatii votului dupa ce o persoana, la iesirea din cabina, a aratat buletinul de vot membrilor biroului electoral.

„Politistii din Harsova au fost sesizati de catre un membru al sectiei de votare de la un liceu cu privire la faptul ca un cetatean ar fi insotit la sectia de votare un barbat de 73 de ani, imobilizat in scaun cu rotile, si ar fi intrat cu acesta pana la cabina de votare unde, profitand de faptul ca perdeaua nu era trasa bine, ar fi observat procesul de votare si l-ar fi indrumat cum sa voteze”, a spus Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, in judetul Tulcea, se efectueaza verificari sub aspectul savarsirii infractiunii de acces ilegal la un sistem informatic, dupa ce un specimen de buletin de vot prin care cetatenii erau indemnati sa voteze un anumit candidat a fost postat pe contul de pe o retea de socializare al unui barbat, care sustine insa ca nu el ar fi publicat mesajul.

„In judetul Teleorman, politistii Sectiei rurale Galateni au fost sesizati cu privire la faptul ca un barbat s-a prezentat la sectia de votare si si-a exercitat dreptul de vot, desi pe numele sau exista o solicitare pentru deplasarea urnei mobile. Barbatul sustine insa ca nu a depus nicio cerere. Politistii au intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Cercetarile continua in vederea identificarii persoanei care a intocmit si depus inscrisul”, a mentionat Dajbog.

In Bistrita-Nasaud, o persoana a fost sanctionata cu 2.000 de lei pentru continuarea propagandei electorale printr-o postare in mediul online.

Purtatorul de cuvant al MAI a mai spus ca au fost raportate peste 20 de cazuri medicale in 12 judete si in Bucuresti, in contextul desfasurarii procesului electoral.

Serviciile judetene de evidenta a persoanelor si Directia din Bucuresti au eliberat duminica peste 5.000 de acte de identitate pentru cetatenii care doreau sa voteze, dar nu detineau carte de identitate valabila.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: