PSD anunta deja revizuirea dosarelor in urma deciziei CCR. Iordache si Grebla vorbesc chiar de anularea sentintelor

politica

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), a declarat miercuri, dupa ce CCR a anuntat ca ICCJ trebuie sa schimbe imediat, prin tragere la sorti, toti membrii completurilor de 5 judecatori, ca nelegalitatea compunerii completelor poate fi motiv de revizuire a unor dosare.

„Pana si Inalta Curte trebuie sa respecte legea. Daca Parlamentul in aceasta vara a stabilit un lucru, cum se compun completurile, nu poate pe langa lege un colegiu de conducere, condus la un moment dat de doamna Stanciu (…) Daca noi am dat o lege si am spus ca din 23 iulie acest an a intrat in vigoare si trebuia sa se constituie completurile prin tragere la sorti la ICCJ, nu credeti ca si Inalta Curte ar trebui sa respecte o lege? Din cate stiu eu, din 2014 ar fi trebuit, odata cu mica reforma, ar fi trebuit sa intre in vigoare aceasta prevedere cu tragerea la sorti si cu completurile de cinci, pentru ca altfel, asa cum am stabilit noi la un moment dat in Codul de procedura penala, si exista si pana acum, chiar exista o cauza de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor”, a declarat, miercuri, la Parlament, deputatul PSD Florin Iordache, citat de Mediafax.

Intrebat daca decizia CCR va avea influenta asupra tuturor dosarelor judecate din 2014 si pana in prezent de completurile de cinci de la Inalta Curte, Iordache a raspuns: „Asteptam motivarea. Dar repet, au fost o serie intreaga de romani care au avut de suferit printr-o compunere nelegala”.

Chestionat ce se va intampla cu dosarele pe rol, social-democratul a spus ca cei „nemultumiti” pot ataca in instanta constituirea.

„Comunicatul a spus ca se aplica de indata (decizia CCR-n.r.), asta inseamna ca aceste dosare care se afla pe rol acum, fara indoiala trebuie toti cei cinci sa fie trasi la sorti, iar dosarele care au fost solutionate, fara indoiala, dau posibilitatea celor nemultumiti sa solicite in instanta faptul ca acel complet a fost nelegal constituit”, a spus acesta..

„Noi am spus ca trebuia din cate stiu eu in 2014, toti cei care au avut de suferit si au avut procese in instanta inseamna ca avocatii dumnealor chiar nu au citit cu atentie legea”, a adaugat Iordache.

Miercuri seara, la Romania TV, Toni Grebla a anuntat ce urmeaza pentru cei care au fost condamnati in baza completurilor de 5 judecatori, printre care se regasesc Alina Bica si Elena Udrea, dar si pentru cei care au dosare in curs, precum Liviu Dragnea, Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu.

”Legea prevede ca nerespectarea dispozitiilor legale prin compunerea completelor de judecata se sanctioneaza cu nulitatea absoluta. Drept urmare, toate dosarele ramase pe rol, in care completele de judecata au fost compuse dupa 1 februarie 2014 altfel decat prevedea actul 32 din legea 304 din 2004, vor putea fi reatacate hotararile fie prin revizuire fie prin anulare astfel incat hotararile pronuntate cu incalcarea prevederilor legale privind compunerea completelor de judecata sa poata fi rejudecate”, a declarat Toni Grebla

Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat, miercuri, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa schimbe imediat, prin tragere la sorti, toti membrii completurilor de 5 judecatori, ca urmare a constatarii existentei unui conflict juridic de natura constitutionnala intre Parlament si ICCJ.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dancila a sesizat CCR in legatura cu existenta unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecatori de la instanta suprema.

Controversele au inceput dupa ce a intrat in vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciara. Aceasta prevede ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Sectiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecatori, ci toti magistratii din complet sunt trasi la sorti.

La Inalta Curte, Colegiul de conducere a decis sa se aplice doar de la 1 ianuarie 2018, in timp ce Guvernul sustine ca nu este respectat forul legislativ si deciziile acestuia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: