PSD, campion la nereguli privind cheltuirea banilor de la stat. Ce au descoperit Curtea de Conturi si AEP

politica

Controale efectuate de AEP si Curtea de Conturi privind modul in care partidele utilizeaza fondurile primite de la bugetul de stat arata ca PSD este campion la nereguli.

Peste 170 de milioane de lei au primit partidele parlamentare in 2018 de la bugetul de stat pentru activitatea lor zilnica. Din aceasta suma, 96.849.680 de lei au revenit celor de la PSD, PNL incasand 44.441.815 de lei.

Prima mare neregula descoperita in dreptul PSD a fost aceea ca nu a separat banii primiti ca subventie, bani publici, care pot sa fie folositi doar pentru o anumita categorie de cheltuieli, de banii privati pe care ii incaseaza din cotizatii si donatii de la membrii de partid, anunta Europa Libera.

Conform raportului Curtii de Conturi, consultat de Europa Libera, aceasta amestecare a banilor „nu a permis identificarea distincta a numerarului pe cele doua surse de finantare”, publica si privata, contul „casa” prezentand un sold centralizat.

Surse politice au declarat pentru Europa Libera ca imediat ce incasa banii din subventie intr-un cont, PSD muta banii intr-un alt cont in care se aflau si sume provenite din cotizatii. Astfel, nu se mai putea distinge daca banii de subventie au fost cheltuiti pentru ce scrie in lege sau pentru altceva.

Actualul trezorier al PSD, senatorul Stefan Mihu, nu a dorit sa comenteze situatia financiara a partidului.

Toate partidele au platit in 2018 catre diferite institutii media pentru propaganda politica 15.9 milioane de lei. Din aceasta suma, 13.314.588 de lei se regaseste insa doar in dreptul PSD.

Contractul care ridica semne de intrebare pentru Autoritatea Electorala Permanenta si Curtea de Conturi este cel incheiat intre PSD si un creditor, care a avut ca obiect stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata pentru achitarea sumei totale de 19.440.000 lei. Suma urma sa fie esalonata, conform contractului, in 72 de transe lunare egale si consecutive, PSD urmand sa plateasca cate 270.000 de lei in fiecare luna. Perioada stabilita era intre septembrie 2017 si august 2023.

Curtea de Conturi si AEP au descoperit ca PSD a prezentat documente aferente contractului de tranzactie in suma de 5.824.666 lei, din valoarea totala de 19.440.000 lei.

„Documentele transmise nu au fost suficiente pentru a verifica exactitatea si realitatea sumelor datorate de PSD, in integralitatea lor”, se arata in documente. In baza acestui contract de tranzitie a fost achitata in 2018 suma de 4.050.000 milioane de lei.

La capitolul cheltuieli materiale pentru intretinerea sediilor, partidele parlamentare au platit peste 7.4 milioane de lei, 97% din aceasta suma fiind cheltuita de PSD.

In timpul mandatului lui Liviu Dragnea, social-democratii au apelat si la servicii de paza si protectie in baza unui contract incheiat in 22 iunie 2018 si cu o valoare de 909.918 de lei.

Dupa verificarea acestui contract, s-a constatat ca „documentele prezentate de PSD releva neconcordante intre prevederile (obiectul contractului) si serviciile efectiv facturate”.

Tot la acest capitol, PSD a cerut decontarea serviciilor de parcare efectuate in alte locatii decat sediile, ceea ce nu este conform legii.

PSD a avut si cele mai mari cheltuieli cu salariile angajatilor, peste 3.4 milioane de lei plecand in aceasta directie in 2018. Social-democratii au dat si prime de 641.400 de lei. Comparativ, USR a platit salarii de 1.5 milioane de lei, PMP de peste 615 mii de lei, iar ALDE de peste 268 mii de lei.

Daca toate partidele parlamentare au fost facturate cu aproape 5 milioane de lei in 2018 pentru sondajele de opinie efectuate, procentul PSD este de 73% – 3.652.677 de lei.

Au fost probleme insa cu trei contracte comandate de PSD, potrivit Curtii de Conturi si AEP.

Un contract este de 1.1 milioane de lei, altul de 1.93 milioane de lei si altul de 249.267 de lei.

„Documentele justificative de receptie a serviciilor, respectiv procesele verbale de predare primire a rapoartelor, a CD-urilor si a materialelor nu au fost asumate prin semnatura”, se arata in documentul obtinut de Europa Libera.

Lacunele legislative sau ambiguitatile din legi sunt semnalate de Curtea de Conturi si Autoritatea Electorala Permanenta. Cele doua institutii cer Parlamentului sa intervina prin reglementari clar, lipsite de ambiguitati si necorelari, deoarece acestea au efect asupra banilor publici folositi de partide.

Partidele care nu au prezentat documentele justificative pentru sumele cheltuite in 2018 vor fi obligate sa aduca din fondurile proprii sumele cheltuite din subventia publica. Suma finala care va trebui depusa de fiecare partid urmeaza sa fie stabilita pe 31 ianuarie 2020.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: