„PSD-CCR-Avocatul Poporului este axa raului. CCR a tacut malc cand romanii erau gazati si batuti in Piata Victoriei”. Florin Roman, reactie dura dupa iesirea CCR

politica

Liderul deputatilor PNL Florin Roman afirma ca judecatorii CCR, care au declarat ca izolarea si carantinarea sunt neconstitutionale, au tacut malc cand romanii erau batuti si gazati in Piata Victoriei, Curtea considerand ca atunci nu au fost restranse drepturi si libertati cetatenesti si declara ca CCR este o anexa a PSD. El critica si Avocatul Poporului, despre care afirma ca a tacut la ”marea gazare a romanilor”. In opinia sa, ”axa raului PSD-CCR-Avocatul Poporului este principalul adversar al romanilor de bun simt care lupta impotriva COVID”.

”Judecatorii CCR, care au declarat ca izolarea si carantinarea sunt neconstitutionale, au tacut malc, cand romanii erau batuti si gazati in Piata Victoriei! Atunci nu au fost restranse drepturi si libertati cetatenesti, in opinia CCR, care nu mai este Curtea Constitutionala a Romaniei, ci o anexa a PSD! La fel in cazul asa zisului Avocat al poporului care s-a transformat in avocatul celor ce tin cu dintii de pensiile speciale! A tacut la marea gazare a romanilor, nu a scos o vorba despre incalcarea drepturilor cetatenesti”, scrie Roman pe Facebook.

El considera ca ”axa raului PSD-CCR-Avocatul Poporului este principalul adversar al romanilor de bun simt care lupta impotriva COVID”.

Roman subliniaza ca suntem singura tara din Europa unde CCR intervine peste epidemiologi si guvern, blocand orice efort medical.

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a declarat sambata ca masurile care vizeaza restrangerea unor drepturi, precum internarea obligatorie, trebuie sa fie luate prin lege.

„Masurile care vizeaza restrangerea drepturilor – internarea obligatorie – trebuie luate prin lege. (…) Restrangerea unor drepturi, potrivit articolului 53 din Constitutie, se poate face numai prin lege si numai cand sunt indeplinite conditiile de stare de urgenta, periclitarea sanatatii. Toate conditiile acestea exista, numai ca masura trebuie luata prin lege.

(…) Regret foarte mult ca multe din greselile care se fac pe plan legislativ – eu nu discut de greseli politice sau de altceva – ni se pun noua in carca, pentru greseli evidente. Am declarat mai multe acte normative neconstitutionale pentru faptul ca lipsea avizul Consiliului Legislativ, pentru faptul ca lipsea avizul CSM, pentru faptul ca lipsea avizul Consiliului Economic si Social”, a afirmat Valer Dorneanu, intr-o interventie telefonica la Digi 24, citat de Agerpres.

El a spus ca, in prezent, pentru internarea obligatorie, Romania are reglementari doar in domeniul penal, insa nu si in cel sanitar.

„Deocamdata, pentru internarea obligatorie noi avem reglementari doar in domeniul penal. In domeniul sanitar nu avem”, a subliniat presedintele CCR.

Valer Dorneanu a mai afirmat ca el nu a auzit ca in Europa sa fie criticata o hotarare judecatoreasca a „celei mai mari Curti de Apel din tara”.

„Se critica ceea ce eu nu am mai auzit in Europa – o hotarare judecatoreasca si nu oricare, ci a celei mai mari Curti de Apel din tara. (…) Eu as intreba la care din tarile europene primul-ministru sau o alta autoritate desfiinteaza pur si simplu Curtea Constitutionala? Eu il respect foarte mult pe primul-ministru si stiu ce presiune este pe capul dansului – si politica, si toate pandemiile acestea care sunt – s-a straduit sa ia masuri care se impun, la sfaturile unor oameni foarte competenti in domeniul medical. De ce nu a luat aceste masuri legal? Trebuia la inceput o lege generala si sa nu dea in competenta ministrului Sanatatii masuri de genul restrangerii unor drepturi, a libertatii si asa mai departe”, a aratat Dorneanu.

Potrivit acestuia, atat CCR, cat si Avocatul Poporului, CSM si puterea judecatoreasca isi fac datoria.

„Este activa doamna Avocat al Poporului si o respect pentru asta. Nu toate sesizarile dumneaei au fost admise de CCR. Deci si CCR, si Avocatul Poporului, si CSM, si puterea judecatoreasca – toti isi fac datoria. Aflu acum mai nou ca nu numai noi suntem dusmani si cu Avocatul Poporului, ci si Justitia”, a comentat presedintele CCR.

El a precizat ca nu este constitutional „in niciun stat de drept” sa se dea posibilitatea ca printr-un ordin al ministrului Sanatatii sa se ia masuri de acest fel.

„A venit pandemia peste noi. Se stia, era la cateva sute de kilometri de noi. Nici atunci nu am scos o lege. Am dat acea ordonanta. Noi am raspuns la ea. Nici dupa ce am dat ordonantele cu privire la starea de urgenta nu s-a luat masura legala de a da o lege. A aparut dupa starea de urgenta Legea 55, care a fost atacata la CCR. Nici in legea aceasta nu s-au prevazut masuri care sa justifice restrangerea drepturilor – carantina, internarea obligatorie. S-a dat posibilitatea ca prin ordin al ministrului Sanatatii sa se ia asemenea masuri, ceea ce nu este constitutional in niciun stat de drept”, a sustinut Valer Dorneanu.

Premierul Ludovic Orban a declarat, sambata, ca sunt doua consecinte ale deciziei Curtii Constitutionale privind internarea obligatorie a pacientilor cu COVID-19, iar recomandarea catre toti cetatenii este sa tina cont de regulile firesti si nu de deciziile CCR pana Guvernul va adopta proiectul de lege care va reglementa lucrurile.

„Prima consecinta a deciziei CCR este ca pacientii pot fi externati la cerere, nu pot fi opriti in cazul in care doresc sa fie tratati. A doua consecinta este ca nu mai putem aplica masura carantinarii, izolarii la domiciliu. De exemplu, daca un pacient vrea sa iasa din spital, nu mai poate fi oprit, dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei CCR si nici nu intra in izolare la domiciliu. Deci CCR a decis ca o persoana infectata cu COVID-19 poate sa circule libera fara nicio masura de restrictie, lipsind autoritatile de posibilitatea de a lua astfel de masuri care sunt adoptate in toate statele europene”, a afirmat Orban, intr-un interviu difuzat de Digi 24.

Ludovic Orban a sustinut ca „CCR nu e la prima decizie care zadarniceste eforturile pentru a apara sanatatea si viata cetatenilor”, el mentionand ca intre starea de urgenta si starea de alerta Curtea Constitutionala a anulat toate amenzile si a interzis autoritatilor statului sa dea amenzi.

Premierul a anuntat ca se lucreaza la proiectul care va reglementa lucrurile si care ar putea fi adoptat de Guvern saptamana viitoare.

„Imediat ce am vazut decizia CCR, deja am structurat o lege. E o echipa comuna a Ministerului Sanatatii, Justitiei si Internelor, cu componenta de IGSU, care lucreaza la un proiect de lege, care va intra cat mai repede cu putinta. Convoc sedinta de Guvern in momentul in care este gata proiectul, luni, cel tarziu marti, dupa parerea mea. Decizia CCR nu produce efecte pana nu e publicata in Monitorul Oficial. Cand va fi, va produce efecte. Recomandarea mea catre cetateni este sa respecte toate regulile. Cererea mea, recomandarea mea catre toti cetatenii este sa nu tina cont de deciziile CCR, sa actioneze responsabil, asa cum au actionat pana acum, (…) sa tina cont de regulile firesti. (…) Managementul spitalului nu poate sa impiedice o persoana internata cu COVID-19, care vrea sa plece, iar noi nu putem lua masura de izolare la domiciliu”, a afirmat Ludovic Orban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: