PSD da in judecata Primaria Oradea pentru ca firma de salubritate are un profit de 10%. La Bucuresti, PSD vrea sa o dea jos pe Clotilde Armand pentru ca vrea sa taie 95% din profitul Romprest

actualitate

Purtatorul de cuvant al PSD Bihor, Adrian Madar, a declarat luni ca, in premiera pentru el, va depune la instanta o plangere prealabila impotriva Primariei Oradea, care a acceptat operatorului de salubritate din municipiu un procent de 10%, „marja de profit” care nu a fost licitata si care este platita de oradeni.

„In cursul acestei saptamani voi depune la instanta plangerea prealabila premergatoare actiunii in contencios administrativ impotriva Primariei Oradea pentru anularea hotararii de consiliu local 888 din 2020 referitoare la aprobarea tarifelor de salubritate in municipiu. E o discutie pe care am adus-o de mai multe ori in atentia publicului, am semnalat-o si in sedintele de consiliu si pe retelele de socializare, si in conferinte de presa. Nu s-a intamplat absolut nimic. Primaria Oradea este insensibila la aceste sesizari ale mele si va spun sincer este pentru prima oara in viata mea cand ajung intr-o instanta. Nu am avut niciodata de-a face cu vreo instanta. Sunt nevoit sa fac acest lucru pentru ca nu vad alta posibilitate de a face Primaria Oradea sa recunoasca faptul ca, in raport cu stabilirea tarifelor de salubritate, a gresit. Fata de cetateni, fata de cei carora le-a cerut votul si i-a reprezentat, din punctul meu de vedere, neconvingator in negocierea cu operatorul de salubritate”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Adrian Madar, citat de Agerpres.

Potrivit explicatiilor acestuia, Primaria Municipiului Oradea accepta operatorului de salubritate ca, pe langa costurile cu depozitarea deseurilor la halda ecologica, sa perceapa cetatenilor o marja de 10% aplicata acestor costuri.

„Acest procent de 10% este incasat, din punctul meu de vedere, ilegal. Am consultat contractul de salubritate la Sectorul 1 din Capitala. Nici macar acolo, Primaria nu permite operatorului de salubritate sa incaseze o marja peste costurile cu depozitarea sau sortarea. In Oradea, in schimb, este permis operatorului sa-si puna o marja de profit peste costurile cu depozitarea, care nu a fost licitata, care este pur si simplu un exercitiu din hartie, daca vreti. Instanta va stabili daca ceea ce spun eu este corect. Eu cred in aceasta pozitie”, a mai precizat Madar.

Citeste si: Clotilde Armand: „Eu nu negociez aranjamente, eu aplic legea”. Ea vrea sa taie 95% din profitul Romprest: „UE spune ca profitul normal este de 5,5%”

Pe de alta parte, la Bucuresti, PSD strange semnaturi pentru demiterea lui Clotilde Armand dupa ce aceasta a intrat in coflict cu Rompret tocmai din cauza tarifelor uriase practicate de aceasta companie.

„Uniunea Europeana spune ca profitul normal este de 5,5%, daca este mai mare devine ajutor de stat. Noi am cerut din decembrie sa verificam ce scris in contabilitatea Romprest. Avocatul Romprest vrea sa negociem asa… un aranjament. Eu nu fac asta, eu aplic legea. Legea spune clar ca trebuie sa avem acces la contabilitatea firmei, spune si in contract, si in lege. Sa adaugam un profit rezonabil si asa fom avea tarifele corecte. Nu trebuie negociere, este un calcul”, a explicat Armand la TVR 1 in luna iunie.

Ea a mentionat apoi ca Romprest ar avea un profit de 100%: „Toate costurile firmei Romprest par aliniate cu piata. Problema este acest profit. Daca are un milion coosturi, probabil ca are doua milioane profit. Aici apare problema cu acest ajutor de stat, nu are voie sa aiba un profit prea mare”.

Armand a mai declarat ca va cere rezilierea contractului cu Romprest daca aceasta nu va permite accesul Primariei la datele contabile ale firmei.

”Serviciul public nu are voie sa fie intrerup. Operatorul este obligat sa asigure continuitatea serviciului de salubritate. O sa-mi mentin punctul de vedere. Este important sa avem aceasta dezbatere. Eu o sa cer rezilierea contractului cu Romprest. Am adus constant problema operatorului de salubritate. Contractul nu mai are nicio legatura cu realitatea. (…) Tarifele nu au legatura cu realitatea. Aici vorbim de monopol. Nu avem referinta pietii”, a spus Clotilde Armand, care a precizat ca a venit de sase ori in fata Consiliului Local cu problema Romprest.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: