PSD devine oficial „ciuma rosie” a Europei. PES nu a invitat pe nimeni din PSD la marele congres al socialistilor europeni

politica

Niciun lider sau reprezentant al PSD nu a fost invitat sa ia cuvantul in cadrul Congresului Partidului Socialist European care va avea loc la Madrid in perioada 22-23 februarie. O situatie extrem de jenanta pentru PSD, avand in vedere ca este cel mai mare partid din PES si ca detine functia de premier al unui stat membru UE.

Informatia a fost facuta publica de Cristian Unteanu, corespondent al ziarului Adevarul la Bruxelles. El a publicat programul congresului PES, din acesta reiese ca nimeni din PSD nu a fost invitat la tribuna acestui important eveniment pentru socialistii europeni.

„Pentru a marca intrarea oficiala in campanie, socialistii europeni vor lansa manifestul politic ‘Un nou contract social’ pentru Europa care cuprinde toate punctele relevante pe care urmeaza sa se concentreze candidatii lor de linia intai, cei prin care spera sa convinga electoratele nationale si opinia publica europeana de meritele alternativei socialiste. Este vorba despre o ‘platforma politica ce va transforma Europa dupa alegerile din luna mai’ pe care o vor detalia Frans Timmermans, candatul comun al socialistilor europeni pentru obtinerea postului de Presedinte al Comisiei Europene, alaturi de toti cei pe care-i considera ca importanti in Europa, lideri credibili si care au ceva de spus la nivel national si in constructia proiectului european. O precizare pentru a intelege problema foarte serioasa despre care vreau sa va vorbesc. Cutuma spune ca ordinea de importanta este urmatoarea: liderii partidelor socialiste aflate la guvernare, apoi liderii familiei socialiste detinand functii in institutiile europene, apoi liderii principalelor partide socialiste europene care nu se afla la guvernare. Si uitati cum arata programul provizoriu distribuit presei europene si internationale reprezentate la Bruxelles”, scrie Unteanu.

Desi PSD detine guvernarea si functia de premier, nimeni din acest partid nu apare printre invitatii de seama ai PES.

„Ceea ce este dramatic si pune o problema politica la nivelul identitatii sale actuale in familia socialista europeana, dar semnifica si faptul ca cineva (foarte multi, dupa cum au auzit) s-au saturat de scandalurile neintrerupte generate de socialistii romani, atat in forul partidului european, cat si, iar asta o stiti foarte bine, in grupul socialist din Parlamentul European. Iar rezultatul este acesta: liderul PSD, domnul Liviu Dragnea nu este nominalizat ca invitat si vorbitor. Desconsiderare care nu este deloc numai protocolara, ci este un semnal politic deoarece ofensa este extinsa si asupra doamnei Viorica Vasilica Dancila, Prim Ministru al unui guvern socialist aflat la putere in coalitia de stanga ce conduce Romania.

Pentru ca situatia sa devina si mai jenanta si complicata, lipsa de pe lista a celor doi inseamna nu numai ignorarea lor ca personaje politice cu relevanta europeana (n-ar fi prima data, dimpotriva, a devenit mai nou o traditie in comportamentul socialistilor europeni), se adauga o dimensiune noua: faptul ca pe lista socialistilor europeni nu exista niciun nume romanesc este absolut anormal deoarece, intr-o logica administrativa minimala, ar fi trebuit sa fie macar, formal, marcata prezenta Romaniei care detine presedentia rotativa a Consiliului UE exact in perioada alegerilor europene. Faptul ca nu asa se petrec lucrurile arata ca problema este mai serioasa si ameninta sa devina structurala”, a adaugat Cristian Unteanu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: