PSD a dezinformat din nou. CSM este nevoit sa faca precizari taioase in privinta pragului de 50.000 de euro pentru abuzul in serviciu

politica

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizeaza ca amendamentul depus in Comisia Iordache care prevede ca faptele de abuz in serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici sa fie incriminate doar daca prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro vizeaza fapte savarsite exclusiv de angajatii din mediul privat.

CSM precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca nu a propus instituirea unui prag valoric in cazul vreunei infractiuni, cu atat mai putin in cazul infractiunii de abuz in serviciu savarsita de functionarii publici sau in cazul infractiunilor de coruptie.

„Consiliul a inaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, un punct de vedere asupra solicitarii Ministerului Finantelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscala. In acest cadru s-a urmarit orientarea spre recuperarea prejudiciului, si nu preeminenta masurilor punitive. In contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificarilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrata a infractiunilor economice, printr-o noua varianta de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementeaza exclusiv infractiuni savarsite in mediul privat. Subliniem, asadar, ca varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusa de Consiliu, vizeaza anumite fapte savarsite exclusiv de angajatii din mediul privat, iar nu de catre functionarii publici”, spune CSM, citat de news.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii propune un amendament la articolul 308 din Codul penal care se refera la infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici, care stabileste, prin corelare cu articolul 297 privind abuzul in serviciu, ca faptele de abuz in serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici sa fie incriminate doar daca prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro. Amendamentul a fost prezentat marti in Comisia speciala pentru legile justitiei, fiind la prima lectura. Presedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat ca amendamentul propus de CSM va fi sustinut de PSD, pentru ca „poate fi sustinut” intrucat „rezolva multe chestiuni”.

„Discutam despre un articol 308 care vizeaza anumite intensitati valorice pentru care e o pedeapsa mai mica sau mai mare. Este deocamdata la acest moment o propunere de la care plecam, am invitat toate asociatiile profesionale, Ministerul Justitiei si toti cei care sunt interesati sa faca observatii, dar noi consideram ca acel amendament in formularea pe care ne-a propus-o CSM este un amendament care poate fi sustinut, care rezolva multe chestiuni”, a declarat Florin Iordache la finalul sedintei din Comisie.

Iordache a explicat ca articolul 297 referitor la abuzul in serviciu va fi dezbatut ultimul, urmand ca abuzul sa fie redefinit, insa fara un prag impus.

„Nu am discutat inca cum va fi formulat articolul 297. (…) Am spus asa, avem in acest moment in ceea ce priveste abuzul in serviciu 14 propuneri cu un prag mai mare sau mai mic. Eu am spus ca este foarte bine ca abuzul in serviciu sa fie redefinit, sa nu aiba prag, pentru ca in momentul in care exista un prag, de ce este 10 lei, de ce nu este 100.000 de euro. Si atunci va fi permanent ideea in societate ca de fapt definitia abuzului in serviciu este facuta pentru o persoana sau alta. De aceea, cred ca in urma dezbaterilor si in urma unei largi consultari a tuturor celor interesati, vom avea o buna definitie a articolului 297”, a spus Iordache.

Intrebat daca suma de 50.000 de euro poate fi interpretata ca un prag la abuzul in serviciu, presedintele Comisiei speciale pentru legile justitiei a insistat ca sunt doua lucruri diferite.

„Sunt doua lucruri diferite. Este un articol 308 la care intr-adevar CSM a venit cu un amendament – si eu am spus de la inceput ca toate amendamentele CSM vor fi sustinute de catre PSD. Nu stiu ce fac altii, dar noi consideram ca peste CSM nu e nimic. Si atunci, CSM prin amendamentele propuse noi consideram ca sunt niste amendamente bune si acest articol 308 in formula aceasta il vom sustine. Acel 50.000, daca va uitati bine, cand discutam despre codul vamal acea suma si pana acum a existat, deci nu e nimic nou. (…) Cand veti vedea forma finala a articolului 308, veti intelege cui i se aplica”, a mai spus Iordache.

Modificarea propusa de CSM spune ca:

„(3) In cazul infractiunii prevazute de art. 295 (delapidare, n.r.), savarsite in conditiile alin. 1, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

(4) Infractiunile prevazute la art 295 (delapidare, n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuziva a functiei, uzurparea functiei, n.r.) si art. 304 (divulgarea informatiilor secrete, n.r.), savarsite in conditiile alin. (1), daca au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci cand valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecata.

(5) Daca infractiunile prevazute la alin. 4 au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzal, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin. 2 se reduc la jumatate.

(6) Dispozitiile alin. 4 si 5 se aplica tuturor persoanelor care au comis impreuna una dintre faptele prevazute de alin. 4, indiferent daca plata a fost efectuata doar de unul sau o parte dintre acestia”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: