PSD este in pragul exploziei. Primul lider care vorbeste despre scindarea partidului: „Este o eroare ca intregul Guvern sa fie schimbat dupa doar sase luni”

politica

Ioan Rus, unul dintre vechii lideri PSD, a declarat la Realitatea TV ca este o eroare ca intregul Guvern sa fie schimbat dupa doar sase luni de zile de la instalare. Acesta a mai punctat ca nu a auzit vreodata, in Uniunea Europeana, ca vreun Guvern sa aiba demisiile depuse in alb la partid, aceasta fiind o masura excesiva.

Ioan Rus, fost vicepresedinte PSD, a spus ca este contraproductiv ca Guvernul sa fie schimbat, chiar daca functioneaza la o viteza mai inceata:

„Eu pot sa va spun cateva lucruri care reprezinta punctele mele de vedere personale. Prima chestiune este ca chiar nu am discutat cu nimeni despre asta, chiar de foarte mult timp, dar m-ati nominalizat in comentariile dumneavoastra. Cred ca ar fi contraproductiv sa pice acest Guvern, pentru ca toti ne-am dori ca acest Guvern sa functioneze in viteza a noua sau a cincea, dar el functioneaza la o viteza mai inceata. Schimbarea unui intreg Guvern la sase luni de la instalare mi se pare o eroare. Prim-ministrul este directorul unei companii, este complicat sa asezi. Actul de guvernare nu este simplu, nu este o chestiune complicata, cu totii ne-am dori sa fie chestiune simpla, fara conditionari sociale, internationale, sunt multe conditionari. Este complicat sa armonizezi prioritatile, trebuie sa fii extrem de atent”.

Pe de alta parte, Rus a spus ca este excesiv ca ministrii sa aiba demisiile depuse in alb la partid, intrucat Guvernul nu trebuie sa functioneze sub presiune, si nu a auzit vreodata in UE ca ministrii sa aiba demisiile la partid. Totodata, fostul ministru a sustinut ca evaluarea membrilor Guvernului are un caracter pozitiv:

„Aia pana la urma are un caracter pozitiv, este in regula. Excesiv este demisia in alb, eu nu am auzit vreodata in Uniunea Europeana, de fapt, nicaieri, ca un Guvern sa aiba depuse in alb demisiile la o instanta politica. Un guvern, odata ce a fost instalat, este a doua institutie a statului, dupa Parlament. El nu trebuie sa functioneze sub presiune. Le dai posibilitatea sa isi manifeste competenta si competitivitatea, pe care toat lumea, inclusiv premierul, au presupus ca Guvernul le are”.

Ioan Rus a mai spus ca nu i se pare normal ca primarul Gabriela Firea sa ii ceara demisia lui Sorin Grindeanu, din functia de premier: „Nu, am raspuns foarte simplu, nu mi se pare normal. In interiorul partidului pot avea loc aceste discutii, si domnul Grindeanu este membru PSD de 20 de ani, dar public, mai putin…”

Fostul ministru a mai adaugat ca Firea poate in schimb, sa ceara rezolvarea problemelor Capitalei: „Este normal ca primarul general sa insiste foarte mult sa insiste sa se rezolve prioritar, problemele lui. Dar la fel, este normal ca primarul din Toplita sau din Husi sa ceara acelasi lucru”.

Spre final, Rus a spus ca nu a mai vorbit de mult timp cu Dragnea, iar despre probleme care tin de Guvernul actual, nu a vorbit niciodata. Totodata, si-a exprimat speranta sa nu se ajunga la scindarea PSD, intrucat nu ar fi de folos nimanui.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: