PSD: „Eu va fac, eu va omor”. Disperati ca se prabusesc in sondaje, PSD-istii vor sa impoziteze pensiile speciale cu 90%

politica

Un proiect de lege depus de senatorul PSD Liviu Pop prevede impozitarea cu 90% a sumelor ce depasesc 10.000 de lei din pensia lunara. Sumele de pana in 10.000 de lei din pensia lunara sunt impozitate cu 10%, potrivit aceluiasi proiect aflat in lucru la Comisiile din Senat.

Senatorul PSD Liviu Pop a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea si completarea articolului 101 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal.

Conform proiectului, se aplica un impozit de 10% pe pensiile lunare de pana in 10.000 de lei.

„Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de pana la 10.000 lei lunar din pensii”, arata actul normativ, citat de Mediafax.

Textul legsilativ in vigoare arata ca „impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii”.

De asemenea, „pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplica o cota de impunere de 90%”.

Senatorul social-democrat considera necesara aplicarii supraimpozitarii „pensiilor mari” deoarece exista o discrepanta „foarte mare” intre pensiile medii de 1.150 de lei si alte categorii precum pensiile de serviciu, care pot ajunge pana la 73.890 de lei.

„Avand in vedere faptul ca in Romania exista o discrepanta foarte mare intre pensiile din sistemul public de pensii, care sunt in medie la un nivel de 1150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 si alte categorii de pensii, in special pensiile de serviciu, care depasesc praguri de bun simt ale veniturilor, ajungand la cuantumuri astronomicer de cateva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, pana la suma de 73.890 de lei, bani pe care ii primeste, conform informatiilor publice, un fost magistrat, suma din care impozitul retinut este de doar 7.189 de lei, consideram necesar sa aplicam o supraimpozitare a pensiilor mari”, arata expunerea de motive inscrisa la Senat.

Initiativa legislativa, depusa in luna aprilie, a fost trimisa pentru raport, joi, la trei comisii parlamentare din Senat: Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital; Comisia pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati; Comisia pentru munca, familie si protectie sociala. Acestea au termen prima parte a lunii septembrie pentru a emite raport pe actul normativ.

Camera Deputatilor este forul legislativ decizional in acest caz.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, luni, ca in sedinta Comitetului Executiv National PSD, s-a convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celor care depasesc aceasta suma urmand a le fi aplicata o „taxa de solidaritate”. Eugen Teodorovici a precizat ca actul normativ, dupa ce va fi adoptat de Guvern, va ajunge la Parlament, „unde se va vedea varianta agreata”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: