PSD face ping-pong cu vietile romanilor: Ce conditii pune ca sa voteze prelungirea starii de alerta

politica

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a a impus mai multe conditii pentru ca PSD sa accepte prelungirea starii de urgenta. Secretarul de stat din MAI Raed Arafat si medicul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, au discutat miercuri cu Marcel Ciolacu, liderul PSD, despre prelungirea starii de alerta.

Conform unor surse politice citate de g4media.ro, Ciolacu a spus ca intelege nevoia prelungirii starii de alerta, dar nu va mai accepta in forma actuala si a impus o serie de conditii.

Printre aceste conditii, se numara redeschiderea spitalelor pentru bolnavii cronici, oprirea achizitiilor directe facute de Guvern pentru medicamente si echipamente. O alta conditie prevede ca cei care vin din zone cu risc epidemiologic sa stea in izolare 14 zile dar sa fie si testati la finalul acestei perioade. PSD a fost de acord ca tebuie sa se pastreze purtarea mastii in spatii inchise si distantarea sociala.

PSD a anuntat marti ca nu va vota pentru prelungirea starii de alerta, invocand „lipsa argumentelor stiintifice”. PSD vrea de fapt sa introduca motiune de cenzura imediat dupa ce starea de alerta va fi ridicata.

PSD a solicitat Guvernului si presedintelui Klaus Iohannis sa le dovedeasca mai intai romanilor ca starea de alerta nu este „doar un paravan pentru derularea afacerilor de partid” si sa prezinte Parlamentului studiile epidemiologice care sa ateste fara dubiu necesitatea prelungirii starii de alerta.

Presedintele Klaus Iohannis a facut, marti, un apel la responsabilitate si le-a reamintit parlamentarilor PSD ca virusul nu trece cu un vot in Parlament. Iohannis a anuntat, marti, ca, data fiind dinamica imbolnavirilor, se impune prelungirea starii de alerta si dupa 15 iunie, dar cu masuri mai putine decat sunt acum in vigoare.

„Avand in vedere ca nu avem nicio scadere a numarului de imbolnaviri noi, ne face sa fim precauti si suntem de parere ca se impune prelungirea starii de alerta. Consideram ca nu se poate continua fara a avea acest instrument numit stare de alerta. Masurile restrictive vor fi mai putine decat sunt in vigoare. Unele masuri trebuie continuate: portul mastii in interior, distantarea fizica, evitarea aglomerailor mari – aceste lucruri vor ramane in continuare in vigoare. Guvernul va dezbate in sedinta de guvern aceste decizii, dar masurile restrictive sunt mai putine decat acum.

Ma adresez in final Parlamentului: stimati parlamentari, fiti responsabili, ganditi-va ca virusul nu dispare printr-un vot in Parlament! Daca sprijiniti guvernul, putem controla eficient aceasta raspandire a epidemiei. Subliniez expres ca guvernul a luat cele mai bune masuri, care au dus la o raspandire foarte limitata a epidemiei”, a declarat seful statului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: