PSD ii cere lui Kovesi sa ii ancheteze pe Vlad Voiculescu, Ioana Mihaila si Florin Citu: „Parchetul European sa ancheteze motivele care au stat in spatele deciziei ministrilor USR de a achizitiona o cantitate uriasa de vaccinuri in 2021”

politica

PSD considera ca Parchetul European, pe langa investigatia pe care o are in curs cu privire la achizitia de vaccinuri COVID-19 in Uniunea Europeana, trebuie sa investigheze si achizitia de vaccinuri din Romania gestionata de ministrii USR.

„PSD considera ca anuntul Parchetului European (EPPO), care a confirmat ca are in curs de desfasurare o investigatie cu privire la achizitia de vaccinuri COVID-19 in Uniunea Europeana, era unul asteptat. PSD sustine insa ca, pe langa cercetarea circumstantelor in care s-a negociat si s-a incheiat contractul cadru la nivelul Comisiei Europene, o parte consistenta a anchetei trebuie sa vizeze motivele care au stat in spatele deciziei ministrilor USR de a achizitiona o cantitate uriasa de vaccinuri in 2021. Deciziile sunt de neinteles, in conditiile in care la acel moment Romania avea deja comenzi ferme pentru un numar de doze ce acoperea vaccinarea de doua ori, cu schema completa, a intregii populatii eligibile din Romania”, spun social-democratii intr-un comunicat de presa remis vineri.

Acestia isi exprima speranta ca Parchetul European va cerceta daca aceasta „achizitie aberanta”, care a provocat „un prejudiciu de un miliard de euro pentru bugetul Romaniei”, are sau nu in spate alte motivatii decat cele legate de sanatatea publica.

„Nici pana la aceasta ora, reprezentantii USR din Guvern, Dan Barna, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila, alaturi de fostul premier Florin Citu, nu au putut sa dea explicatii pertinente care sa justifice aceasta achizitie, realizata in conditii complet dezavantajoase pentru tara noastra. La acea data existau deja informatii legate de faptul ca populatia Romaniei manifesta o retinere mai mare la vaccinarea COVID fata de restul Europei si nu se discuta nici despre dozele booster, nici despre vaccinarea copiilor si adolescentilor sub 18 ani, ceea ce face si mai suspecta achizitia supradimensionata de vaccinuri COVID. Mai mult, la acea data, Romania inca avea posibilitatea sa refuze intrarea intr-un nou contract”, se arata in comunicat.

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruta Kovesi, a anuntat vineri ca a declansat o ancheta privind achizitia de vaccinuri impotriva COVID-19 in Uniunea Europeana.

„Aceasta confirmare exceptionala vine avand in vedere interesul public extrem de ridicat. Nu vor fi facute publice alte detalii in aceasta etapa”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: