PSD il ameninta pe Marcel Vela. Daca nu se prezinta sa fie interogat de Comisia Sparanghelul, PSD-istii vor face publice anumite „documente”

politica

Presedintele Comisiei de ancheta privind romanii care au plecat la cules de sparanghel Stefan Radu Oprea a anuntat ca ministrul de Interne Marcel Vela nu s-a prezentat la audierea in comisie si i-a transmis ca este invitat martea viitoare in Parlament, alaturi de ministrul de Transporturi Lucian Bode. Senatorul PSD a precizat ca Vela nu are de ce sa se teama sa vina in fata Comisie de ancheta si sa raspunda unor intrebari care „framanta opinia publica din Romania”.

„Aseara am primit un telefon de la domnul ministru Vela, in jurul orei 18.00, in care ma ruga ca astazi sa nu participe la sedinta de astazi a Comisiei de ancheta, motivand ca are o alta deplasare in tara si ca e imperios necesar sa fie prezent acolo. Eu il rog, insist ca domnul Vela sa vina in fata Comisiei de ancheta, pentru ca asa este corect, sa vina sa raspunda intrebarilor deputatilor si senatorilor, cu atat mai mult cu cat trebuie sa raspunda cu certitudine catorva intrebari care pana astazi nu au primit raspuns. Cum ar fi, spre exemplu – de ce in ordonanta militara nr. 7 a aparut articolul 10, care a dat dreptul curselor charter sa fie operate pe aeroporturile din tara? Cred ca domnia sa, in calitate de emitent al ordonantelor militare, e cel mai indreptatit sa ne spuna acest lucru”, a afirmat Stefan Radu Oprea marti la finalul sedintei Comisiei „Sparanghel”, citat de news.ro.

El a adaugat ca si ministrul Lucian Bode va fi invitat la audiere in comisie martea viitoare.

„Cred ca nu trebuie sa fie speriat, cred ca nu are de ce sa se teama sa vina in fata Comisiei de ancheta si sa raspunda unor intrebari care framanta opinia publica din Romania. Saptamana viitoare il vom invita si pe domnul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, pentru ca incercam sa recuperam timpul. Daca saptamana aceasta ministrii din Cabinetul Orban nu au putut sau au dorit sa fie prezenti in fata comisiei de ancheta, incercam ca programul pe care l-am facut cu colegii nostri din Comisia de ancheta sa fie respectat”a, completat Oprea.

Si reprezentati de la Inspectoratul Teritorial de Munca din Cluj vor fi invitati la audieri in Comisie, cat si reprezentantii unor firme de transport, a mai anuntat senatorul PSD.

„In aceasta saptamana am primit raspunsuri de la companiile care au facut zboruri charter si de la firme din Romania care au transportat muncitorii sezonieri catre Aeroportul de la Cluj si ca a intrat in posesia unor facturi deja platite de catre asociatii de fermieri din Germania. Suntem in posesia unor facturi si contracte cu firme de transport din Romania care au intermediat si transportat acei muncitoi sezonieri in Aeroportul de la Cluj. Vedem deja ca exista organizatori. Nu exista o ilegalitate in aceasta chestiune. Important este ca, din ceea ce am vazut noi pana astazi, Guvernului Orban nu i-a pasat de oameni, nu i-a interesat ce se intampla cu muncitorii sezonieri care au ajuns in Aeroportul de la Cluj. Au fost peste 1.900 de oameni care s-au inghesuit intr-o perioada in care nu aveam voie sa iesim din casa decat in baza unor declaratii. Slava Domnului ca nu s-a imbolnavit nimeni”, a explicat social-democratul

Intrebat daca au aflat membrii Comisiei de ancheta prin ce companii au ajuns oamenii de la Suceava la Cluj si cum au reusit sa scape de politisti, Stefan Radu Oprea a raspuns: „Am aflat si astfel de lucruri, insa voi prezenta activitatea de saptamana aceasta de la Suceava atunci cand ministrul Marcel Vela va binevoi sa vina in fata Comisiei de ancheta. Promit ca, daca data viitoare nu se va prezenta, voi face publice aceste documente”.

Stefan Radu Oprea a mai precizat ca va cere Birourilor permanente reunite ale Parlamentului prelungirea, cu inca 30 de zile a activitatii Comisiei de ancheta.

Comisia parlamentara de ancheta a fost infiintata pe 30 iunie si isi propune sa verifice atat legalitatea deplasarii a mii de romani, in noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localitatile de origine, unele in carantina, catre Aeroportul Cluj Napoca, precum si implicarea in aceasta operatiune a presedintelui, premierului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Afacerilor Externe, ministrului Apararii Nationale si ministrului Muncii si Protectiei sociale.

Mai mult despre: ,

Comentarii: