PSD, in frunte cu saormarul Adrian Solomon, arunca bugetul in aer inainte de alegeri. A decis in Parlament sa impuna cresterea pensiilor cu 40% si marirea salariilor profesorilor

politica

Comisiile de munca si protectie sociala din Camera Deputatilor si Senat au modificat luni rectificarea bugetara, cu doua amendamente, impunand majorarea pensiilor cu 40% si cresterea salariilor personalul din invatamant. Comisa de Munca din Camera Deputatilor este condusa de Adrian Solomon, deputatul PSD care a provocat un mare scandal intr-o saormerie diu Bucuresti pentru ca arefuzat sa poarte masca.

Premierul Orban a explicat, la rectificarea bugetara, de ce acum nu pot fi marite pensiile cu 40%, acestea crescand totusi cu 14%.

„Suntem intr-o criza economica, suntem intr-o criza care a afectat atat veniturile la bugetul de pensii, cat si veniturile bugetului de stat. Se vede limpede ca majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi sustinuta financiar pentru ca ea genereaza un pericol grav pentru echilibrul bugetar al Romaniei, riscand sa afecteze capacitatea Romaniei de a face fata tuturor platilor. Vom creste pensiile, procentul nu il voi prezenta public decat atunci cand vom avea finalizate toate aceste evaluari, analize”, a spus premierul.

Un al doilea mendament ce va duce la cresterea cheltuielilor bugetare vizeaza majorarea salariilor profesorilor. Guvernul a amanat masura cu un an, pana la 1 septembrie 2021, din cauza constrangerilor bugetare survenite din cauza crizei Covid-19.

Conform OUG 114/2018, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant urma sa beneficieze de o majorare consistenta a salarilor, la 1 septembrie, astfel incat sa ajunga acum la nivelul grilei de salarizare din 2022.

PSD intentioneaza sa convoace o sedinta comuna a Parlamentului in aceasta saptamana pentru a impune noile rectificari. Legea va ajunge apoi la Klaus Iohannis, care o poate intoarce in Parlament sau o poate trimite la CCR.

Mai mult despre:

Comentarii: