PSD ingroapa aspiratiile lui Dragnea, o noua lege: „Condamnatii penal nu pot candida la alegerile prezidentiale”

politica

Deputatii au adoptat, miercuri, in plen, o propunere legislativa care instituie interdictia participarii la alegerile prezidentiale pentru persoanele care au suferit, la data depunerii candidaturii, condamnari penale definitive. Majoritatea a fost obtinuta cu voturile deputatilor PSD, partid care a fost condus de condamnatii Adrian Nastase si Liviu Dragnea. Nastase a fost insa reabilitat in decembrie 2021.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat cu 223 de voturi „pentru”, unul „impotriva” si 22 de abtineri, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, conform unui amendament al PSD, USR, PNL, UDMR si grupului minoritatilor nationale, adoptat de plen.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat ca acest proiect important a fost respins de Senat in 2017, pentru ca „in epoca aceea nu era de inchipuit ca va trece o astfel de initiativa”, si a solicitat presedintelui Senatului, Florin Citu, „sa scoata din sertare” si sa supuna la vot initiativa cetateneasca „Fara penali in functii publice”, pentru a se declansa revizuirea Constitutiei.

„Dupa ce societatea romaneasca a dat un semnal foarte clar in sensul in care nu-si mai doreste penali in functii publice, prin faptul ca aproape un milion de romani au semnat initiativa de revizuire a Constitutiei ‘Fara penali in functii publice’, toate partidele s-au repliat. Aceasta idee este venita de jos in sus, de la baza societatii catre partidele politice. (…) Ce avem astazi, e un mic pas inainte. Nu e revizuirea Constitutiei, este o modificare legislativa doar pentru functia de presedinte al Romaniei, are anumite vulnerabilitati pentru ca Comisia de la Venetia a spus ca reglementarile de genul acesta ar trebui sa fie de rang constitutional”, a explicat el, citat de Agerpres.

Proiectul este unul liberal, initiat in 2017, a sustinut liderul deputatilor PNL, Gabriel Andronache, care a anuntat ca va urma pe ordinea de zi a plenului a doua parte a acestui demers legislativ – „fara condamnati penal pentru Parlament”.

„Este foarte simplu de explicat faptul ca nu a existat consens politic pentru a adopta aceasta reglementare pana in prezent. Iata ca acest consens politic s-a realizat. (…) Ceea ce cetatenii ne-au solicitat, va fi implinit”, a adaugat Andronache.

Deputatii AUR s-au abtinut de la vot, pentru ca amendamentul depus de PSD, USR, PNL, UDMR si grupul minoritatilor nationale „spune fara unii penali in functii publice”, a argumentat liderul partidului, George Simion.

„Nu e fara penali in functii publice, este doar fara unii penali in functii publice”, a sustinut Simion.

In replica, Gabriel Andronache a aratat ca in amendamentul a fost pus in acord cu o decizie a Curtii Constitutionale potrivit careia textul trebuie sa aiba cuprinsul care se regaseste in amendament. „Daca dorim sa adoptam o lege constitutionala, atunci sustinem amendamentul, daca dorim doar sa facem politica, fara a reglementa in mod constitutional, atunci poate opinia dumneavoastra ar fi luata in considerare”, a adaugat deputatul PNL.

Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a respins propunerea legislativa in sedinta din 20 noiembrie 2017, iar Guvernul a sustinut in punctul de vedere transmis ca Parlamentul este cel care decide asupra oportunitatii adoptarii acesteia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: