PSD inventeaza „starea intermediara” pentru a bloca „starea de alerta”. Numarul infectarilor creste insa tot mai mult

politica

PSD sustine o stare „intermediara” de alerta, pe o perioada strict limitata in timp, de 15 zile, si nu va vota in Parlament Legea de aprobare a hotararii de Guvern decat in cazul in care aceasta va contine un set de masuri pe care social-democratii le au ca propuneri, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al partidului, Lucian Romascanu. Alte 320 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost inregistrate in Romania de la ultima informare, ajungandu-se la un total de 21.999 de imbolnaviri, a anuntat, duminica, Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

„Noi am decis, in prima instanta, iar decizia finala va fi luata maine in cadrul Comitetului Executiv al PSD, sa sustinem o stare intermediara, pe o perioada strict limitata in timp, care sa asigure tranzitia la normalitate si care sa contina strict masurile pentru protejarea sanatatii populatiei si nimic mai mult”, a explicat Romascanu, intr-o conferinta de presa la sediul partidului.

El a adaugat ca, in acelasi timp, este necesar ca autoritatile sa poata dispune punctual, asa cum prevede si legea, de masuri de siguranta, acolo unde este necesar.

„Este posibila instituirea starii de urgenta la nivel local, iar acest lucru trebuie sa fie primordial, avand in vedere ca nu sunt distribuite egal pe tot teritoriul Romaniei cazurile, imbolnavirile si decesele”, a spus Lucian Romascanu.

El a precizat ca PSD va introduce obligatoriu in Legea de aprobare a HG care urmeaza sa fie adoptata de Guvern mai multe prevederi: „Durata masurilor, tranzitorie, sa fie de maximum 15 zile. Deschiderea spitalelor pentru pacientii non COVID. Toate achizitiile publice se vor face transparent cu licitatie. Este un comentariu al Guvernului ca acest lucru ar impiedica actiunea imediata in caz de nevoie. In trei luni de zile de stari de urgenta si stari de alerta nu au reusit sa faca achizitiile necesare pentru echipamentele de protectie, nici macar beneficiind de proceduri simplificate, nu vedem cum ar putea sa-i incurce acest lucru de acum incolo. Deschiderea bisericilor, foarte importanta! Si, trebuie sa fie gasita o solutie, astfel incat hotelurile sa poata beneficia de deschiderea restaurantelor din unitatile hoteliere avand in vedere ca incepe sezonul, iar multi dintre cetatenii care au achizitionat pachete turistice le-au achizitionat impreuna cu serviciile de masa. Astea vor fi masurile pe care vom incerca sa le introducem in lege si fara acestea Partidul Social Democrat nu va vota legea trimisa in Parlament”.

Conform lui Romascanu, in acest moment, PSD este un partid „minoritar” in Parlament.

„Guvernul, cum a gasit majoritatea necesara pentru a ajunge la Palatul Victoria, va trebui sa gaseasca majoritatea necesara si pentru a-si trece legile in Parlament. Noi, daca vom avea alaturi de masurile propuse de noi si alti aderenti, atunci vom vota in consecinta, daca nu, PSD nu va vota o stare de alerta in formula in care este ea acum”, a transmis social-democratul.

Lucian Romascanu a criticat modul in care guvernarea a gestionat pandemia de COVID in perioada starii de alerta.

„Nu testeaza Guvernul Orban si nu-i lasa nici pe altii sa testeze pentru a vedea datele concrete, iar, inca o data, ni se cere prelungirea unor restrictii care devin aberante in conditiile in care nu stim situatia epidemiologica curenta. Nu i-a interesat sanatatea populatiei, ci ‘tunurile’ si functiile publice. Care este logica deschiderii salilor de jocuri si nu a bisericilor si nu a spitalelor? Sa fie doar motivul ca unul din consilierii domnului Orban are o afacere cu ‘pacanele’? (…) Indiferent de ce spun dumnealor este necesara deschiderea de indata a spitalelor pentru populatie, stoparea achizitiilor publice fara licitatii, stoparea numirilor de chelneri si coafeze pe functii banoase in stat”, a mai afirmat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: