PSD isi incalca promisiunea, Comisia Iordache lucreaza si in perioada doliului national. Catalogarea lui Dragnea ca „penal” va fi interzisa

politica

Comisia parlamentara speciala condusa de deputatul PSD Florin Iordache se intruneste din nou joi, incepand cu ora 11.00, pentru a discuta propunerile de punere in acord a codurilor din Justitie cu deciziile Curtii Constitutionale, precum si transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces. PSD anuntase ca suspenda lucrarile comisiei in perioada doliului national.

Cel mai sensibil punct aflat pe agenda comisiei este redefinirea infractiunii de abuz in serviciu. In urma cu o saptamana, Florin Iordache declara ca membrii comisiei nu vor lucra in zilele de 14-16 decembrie, zile de doliu national.

„Tocmai am aflat: maine, de la ora 11, se vor macelari in Comisia Iordache Codul penal si Codul de procedura penala”, a scris deputatul USR Stelian Ion, membru al comisiei speciale.

Totusi, pe 7 decembrie, Florin Iordache spunea ca parlamentarii din Comisia speciala nu vor lucra in zilele de doliu national, adica 14-16 decembrie.

La inceputul lunii noiembrie, tot Florin Iordache arata ca un prag pentru infractiunea de abuz in serviciu se impune si ca el ar putea fi stabilit in jurul sumei de 19.000 de lei, precizand ca nu crede ca acest lucru ar deranja pe cineva.

„Acel prag care suscita foarte mare interes a fost solicitat si in cele doua decizii ale CCR, iar daca va fi un prag modic, eu cred ca nu va deranja pe nimeni. Un prag modic ma refer chiar pornind de la propunerea pe care ne-a facut-o asociatia magistratilor, acel prag care vizeaza 10 salarii, undeva la 19.000 de lei. Un prag minimal nu cred ca deranjeaza pe nimeni. Pana in acest moment cred ca sunt 14 -15 formule si maine dezbaterile vor continua atat la Codul Penal si Codul de procedura penala in concordonanta cu deciziile CCR”, a declarat Florin Iordache.

O alta prevedere controversata este cea care spune ca „nicio persoana (fizica sau juridica) nu are voie sa vorbeasca despre un inculpat trimis in judecata, pana ce procesul iese din faza Camerei preliminare”.

„In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligatii reprezinta infractiune si se pedepseste, potrivit legii penale”, este una dintre propunerile PSD-ALDE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: