PSD-istii, prinsi cu un nou fake news major legat de legea pentru Tinutul Secuiesc: „Afirmatiile sunt false”

politica

Site-ul factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile si declaratiile publice din Romania, demonstreaza ca liderii PSD au mintit cu buna stiinta cand au declarat ca „Tinutul Secuiesc a trecut tacit pentru ca, urmare inconstientei unui senator liberal infectat cu noul coronavirus, parlamentul a trebuit sa fie inchis”.

„(…) legea cu Tinutul Secuiesc a trecut tacit pentru ca, urmare inconstientei unui senator liberal infectat cu noul coronavirus, parlamentul a trebuit sa fie inchis”, a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Lucian Romascanu, pe 29 aprilie 2020.

„Afirmatiile deputatului PSD Lucian Romascanu sunt false”, atrage atentia atentia factual.ro, prezentand in continuare dovezile.

Parcursul si adoptarea legii Autonomiei Tinutului Secuiesc

Un proiect de lege care prevedea acordarea autonomiei pentru Tinutul Secuiesc a fost adoptat tacit, pe 23 aprilie 2020, de catre Camera Deputatilor. Proiectul a fost elaborat de doi deputatii UDMR, Zsolt-Istvan Biro si Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza si a fost depus in 23 decembrie.

Data la care s-a implinit termenul constitutional pentru dezbatere si vot final a fost 25 martie 2020.

Proiectul a fost adoptat pana la urma pe 23 aprilie 2020, cum spune si mentiunea de pe site-ul Camerei Deputatilor, „ca urmare a depasirii termenului de 45 de zile, potrivit Art.75, alin. (2), din Constitutia Romaniei”.

In cazul proiectului de lege legat de Tinutul Secuiesc, situatia privind implinirea termenului constitutional de adoptare tacita a proiectului a fost prezentata in sedintele Biroului permanent din 1, 14 si 22 aprilie 2020.

Pe data de 14 martie 2020, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu a anuntat ca Parlamentul Romaniei isi suspenda activitatea pentru o saptamana, cu posibilitatea de prelungire, in contextul crizei generate de coronavirus.

Motivul a fost acela ca senatorul PNL Vergil Chitac fusese confirmat ca avand Covid-19 cu o zi in urma, pe 13 martie 2020. Acest fapt ce a dus la autoizolarea la domiciliu a mai multor parlamentari, inclusiv a premierului Ludovic Orban din cauza faptului ca senatorul a fost prezent in Parlament si la intalnirile cu colegii sai.

Insa, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu a subliniat atunci ca, desi nu vor mai fi prezenti in Parlament, „activitatile vor fi desfasurate in mediul online, atat timp cat este posibil”.

Marcel Ciolacu a reiterat afirmatia pe 19 martie 2020, in sedinta online in care Parlamentul a aprobat decretul emis de presedintele Klaus Iohannis privind starea de urgenta. „Sa stiti ca activitatea Parlamentului nu se va suspenda, indiferent de perioada starii de urgenta”.

De altfel, nici nu avea cum, caci Art. 93 din Constitutia Romaniei cere ca Parlamentul sa functioneze pe toata durata instituirii starii de asediu sau a starii de urgenta.

Deputatii si senatorii s-au intors insa in Parlament aproape sase saptamani mai tarziu, incepand cu 22 aprilie 2020.

In luna februarie, au avut cinci sedinte de plen, in zilele de 3, 5, 11, 24, si 25. In luna martie, au avut loc alte cinci sedinte de plen, in zilele de 9, 10, 12, 14 si 19. In luna aprilie, au mai avut loc inca patru sedinte, pe 2, 3, 16 si 23. In ultima, proiectul a fost adoptat tacit, ca urmare a depasirii termenului constitutional.

Deci, intre 10 februarie (data la proiectul a fost din nou prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor dupa ce a primit avizele Consiliului Economic si Social si Consiliului Legislativ) si 25 martie (termenul limita pentru dezbatere si vot final) – deputatii au avut 8 sedinte de plen in care ar fi putut fi dezbatut acest proiect.

In urma adoptarii tacite, proiectul a ajuns la Senat.

Senatorii s-au intrunit pe 29 aprilie 2020 in sedinta de urgenta, au respins cu 126 de voturi la 9, proiectul UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc.

Afirmatiile senatorului PSD Lucian Romascanu sunt false. Este adevarat ca Parlamentul a trebuit sa fie inchis din cauza unui senator liberal care a fost depistat cu Covid-19, insa activitatea celor doua camere nu a fost suspendata. Acestia au tinut sedinte de plen in care proiectul de lege depus de deputatii UDMR putea fi dezbatut chiar si pe timp de criza. L-au adoptat, insa, tacit dupa depasirea termenului constitutional.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: