PSD-istii se strica de ras. Ministrul Industriei din Japonia a demisionat pentru ca a oferit cadou 166 euro unui alegator

externe

Proaspat numit ministru al industriei in Japonia, Isshu Sugawara a demisionat vineri dupa ce a fost acuzat de mass-media ca a oferit alegatorilor bani si cadouri, incalcand legea, relateaza France Presse.

Titularul portofoliului Ministerului Economiei, Comertului si Industriei (Meti), care gestioneaza mai ales companiile, a fost denuntat de presa saptamanala.

„Tocmai mi-am prezentat demisia prim-ministrului pentru ca au existat diverse articole despre campaniile mele de ales local si nu vreau ca discutiile legilor sa fie blocate de o dezbatere in parlament despre acest caz”, a declarat el pentru presa, potrivit imaginilor difuzate de canalul public NHK.

„Nu as dori sa fie afectate nici activitatile ministerului”, a adaugat el inainte de a-si cere scuze.

„Imi asum responsabilitatea pentru numirea lui, imi prezint scuzele populatiei japoneze”, a comentat la randul sau prim-ministrul Shinzo Abe.

Potrivit revistei care a dezvaluit pentru prima data cazul, Sugawara a inmanat prin secretarul sau familiei unui sustinator din circumscriptia sa, care decedase, un plic in care se gaseau in numerar 20.000 de yeni (166 de euro), bani de inmormantare, lucru interzis prin lege.

Si nu ar fi prima data. Potrivit presei, el a oferit si cadouri destul de scumpe, precum crabi si pepeni – care in Japonia pot atinge preturi astronomice – altor alegatori care il sustin.

S-a intamplat deja de mai multe ori ca unul dintre ministrii lui Abe sa fie obligat sa paraseasca guvernul din cauza unui scandal de clientelism de aceasta natura.

Sugawara, in ciuda faptului ca a detinut titlul de ministru al economiei, industriei si comertului, nu a fost responsabil pentru negocieri comerciale importante ale Japoniei si nici cu aspectele pur economice si bugetare.

El va fi inlocuit de Hiroshi Kajiyama, care a fost responsabil cu revitalizarea regiunilor si reformele de reglementare intr-un precedent guvern Abe.

Mai mult despre:

Comentarii: