PSD l-a pus pe Iordache sa comita inca o fapta scandaloasa. Fostul ministru al Justitiei aduce modificari in Parlament legii privind finantarea ilegala a partidelor

news

Fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, recent instalat vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a propus ca sumele obtinute ilegal de partidele politice pentru campania electorala sa nu mai fie confiscate, anunta Digi24. Propunerea  a fost insusita de Comisia juridica a Camerei si mai are nevoie doar de votul in plen pentru a pleca spre promulgare.

Florin Iordache a preferat sa-si formuleze propunerea nu intr-un proiect legislativ distinct, ci ca amendament la un proiect existent, trecut deja de Senat. Este vorba de un proiect de lege depus de reprezentantii minoritatilor nationale, in februarie 2016. Initiatorii actului normativ propuneau modificarea Legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale (nr. 334/2006), in sensul ca organizatiile apartinand minoritatilor nationale care obtin doar cate un mandat de deputat sa fie controlate de Autoritatea Electorala Permanenta numai in ceea ce priveste finantarea campaniei electorale.

Pe 13 septembrie 2016, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a respins proiectul de lege, cu 96 de voturi „pentru” respingere si un singur vot „contra” respingerii.

Dupa respingerea de catre Senat, proiectul a ajuns la Camera Deputatilor. Sesizand oportunitatea de a opera, rapid, si alte modificari la regulile care guverneaza finantarea partidelor politice, fostul ministru al Finantelor Florin Iodache a formulat mai multe amendamente, insusite, in sedinta din 4 aprilie, de comisia condusa de Eugen Nicolicea (PSD).

Sase amendamente ale lui Florin Iordache au fost admise si incluse in raportul intocmit de Comisia juridica. Cea mai grava dintre ele: abrogarea alin. 13 al art. 28 din Legea 334/2006. Or, alineatul respectiv spunea: „Contributiile pentru campania electorala care nu respecta prevederile prezentului articol se confisca si se fac venit la bugetul de stat”.

Despre ce prevederi este vorba? Despre cele referitoare la procedura de urmat (deschiderea de conturi bancare, cine si cum vireaza banii, declararea banilor la Autoritatea Electorala Permanenta, etc.), dar mai ales la limitele maxime pe care le pot avea contributiile depuse de candidati (de la cele 60 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare candidat la functia de deputat sau de senator la cele 20.000 de salarii de baza minime brute pe tara pentru candidatul la functia de Presedinte al Romaniei). Cu alte cuvinte, daca se abroga alineatul dorit de Iordache, candidatii vor putea contribui la campanie cu orice suma vor ei, fara a mai exista teama ca, daca depasesc plafonul, se vor confisca banii.

Alte amendamente formulate de Iordache extind posibilitatea contributiei fara limita si la banii destinati campaniei la nivel central a partidului, respectiv campaniei pentru referendum.

Un alt amendament depus de Iordache si insusit de Comisia juridica a Camerei vizeaza eliminarea obligatiei ca, in cazul constatarii unor contraventii, contravenientul sa verse la bugetul de stat sumele care au constituit obiectul contraventiei.

Mai trebuie remarcat ca, in raportul Comisiei conduse de Nicolicea, raport pe baza caruia va fi dat votul in plen, scrie: „Consiliul Legislativ a avizat favorabil initiativa legislativa prin avizul nr. 188 din 8 martie 2016”. Doar ca, fata de forma pe care a vazut-o Consiliul Legislativ in martie 2016, amendamentele lui Iordache din aprilie 2017 reprezinta modificari de substanta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: