PSD lanseaza pe furis un nou atac la adresa Justitiei. Predoiu: „Prin asta desfiinteaza Ministerul Justitiei. Oare de ce?”

politica

Catalin Predoiu, vizita, Austria, Schengen, esec, tradus, suficient

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a dezvaluit marti seara ca, in Parlament, se doreste desfiintarea unei intregi categorii profesionale, a personalului asimilat magistratilor, astfel incat se va ajunge practic la desfiintarea Ministerului Justitiei.

Intr-un comentariu, la Realitatea TV, privind dezvaluirile lui Tudorel Toader privind presiunile liderilor PSD si ALDE pentru a da ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere, Predoiu a anunta ca in Parlament se pune la cale o noua miscare murdara.

„Eu nu cred ca domnul Toader face dezvaluiri complete. Aceasta legislatie (masacrarea legilor justitiei – n.red.), ca si ordonanta 13, a fost oprita, blocata, in primul rand de angajati ai Ministerului Justitiei. De personalul asimilat magistratilor din Ministerul Justitiei. Ei au ridicat exceptii, nu numai cu Toader, dar si cu ministrul anterior, cu Iordache, ei au aratat ca nu e bine ce se face, ei au facut adevarate proteste in interiorul ministerului, ei au pus in miscare hartii. Ei, personalul asimilat magistratilor din Ministerul Justitiei.

Aud ca prin Parlament circula idei ca ar trebui desfiintata aceasta categori si prin asta desfiintat Ministerul Justitiei. Oare de ce? Vor avea in mine un adversar inversunat impotriva acestei masuri. Eu nu cred ca se va adopta, nu cu mine in mandat. Cei din Ministerul Justitiei au blocat legislatia”, a subliniat Predoiu.

Majoritatea parlamentara este controlata de PSD.

Tudorel Toader, ministru al Justitiei, a dezvaluit, luni, in premiera cum Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Viorica Dancila au facut presiuni uriase asupra sa pentru a emite o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal, in sensul reducerii termenului de prescriptie a raspunderii penale. De asemenea, liderii PSD si ALDE i-au cerut „amnistie si gratiere”, tot prin ordonanta de urgenta.

„In februarie 2017, la Rectorat a venit Varujan Vosganian. Mi-a dat telefon, care ne cunosteam, este vrancean, a facut liceul in acelasi timp cu mine. A vrut o discutie cu mine la Rectorat, a spus ‘eu vin in numele aliantei, sa va propuna sa deveniti ministru’. Zic ‘lasati-ma sa ma gandesc o saptamana’. Bine. Zice, dar daca da, veniti la Bucuresti, sa vorbiti cu domnul Tariceanu, cu domnul de la PSD (Liviu Dragnea n.red.).

Peste o saptamana ma intalnesc din nou si spun ca eu accept cu doua conditii. ‘Sa nu-mi cereti sa devin membru al unui partid si sa-mi lasati libertatea de decizie’. Eu mi-am facut iluzia ca cu experienta pe care o aveam, de judecator, voi putea sa pun umarul la bunul mers al justitiei. Mi s-a promis ‘Da’. Am acceptat, am depus juramantul, am devenit ministru. Un lider de partid mi-a propus de trei ori sa devin membru de partid, am spus ‘Nu’.

N-am facut ceea ce dansii si-au dorit. Si-au dorit amnistie si gratiere, ordonanta de urgenta. Afirmatia ca romanii vor un moment T zero, ca lumea vrea amnistie, vrea clementa. Eu am spus atunci ca politica penala nu se face prin ordonante de urgenta, este apanul legiuitorului si nu comoetenta Guvernului.

Ce-au mai vrut? Sa modifice Codul de Procedura Penala, sa preia solutiile care rezistasera la CCR. Cu reducerea unui termen de prescriptie, multe le stim. Era un argument acolo, din moment ce nu a fost criticat la CCR articolul cutare inseamna ca este constitutional. Eu am spus un lucru care am crezut ca trece neobservat, ca au existat anumite centre de reflectie. Proiectele de ordonante care mi se serveau mie erau gandite si alcatuite in alta parte. Sa nu-mi cereti sa va spun unde, pentru ca gandul v-ar duce la Parlament. Nu va contrazicc dar nu erau doar la Parlament ci si la cei care dadeau lectii de moralitate”, a declarat Tudorel Toader intr-un interviu acordat lui Cristoiu.

„Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori, odata am avut o intrevedere de patru ore si jumatate la varful varfului, eram patru din tara asta, era si doamna prim-ministru (Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, Viorica Dancila – n.red.). Mi se cerea sa promovez ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal/Procedura penala, cu ce ramasese de la CCR.

Si, eu atunci… patru ore jumate. Era chiar o zi in care eu veneam din strainatate. Eram intr-un soi de oboseala, oboseala aia care uneori te intareste.

Patru ore am discutat. Argumentul meu a fost: care este urgenta ca sa modifici Codul Penal prin procedura de urgenta, sa reduci termenul de prescriptie a raspunderii penale? Ati inceput in Parlament, finalizati in Parlament, nu la Guvern. Sigur, eu stiam ca in acel moment mi-am semnat plecarea din guvern, dar ea era inevitabila”, a mai spus Toader.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: