„PSD le va da urzici si stevie pensionarilor”. Ce efecte va avea de fapt cresterea salariului minim, explicatiile unui intreprinzator

analize

Gabriel Gachi, fondator al publicatiei Reporter de Iasi, explica detaliat cu ce va trebui sa se confrunte un om de afaceri de talie medie dupa ce Guvernul va majora din nou nivelul salariului minim. „Cresti fiscalitatea pe firmele mici, odata cu salariul minim, si crapa tot potentialul de dezvoltare”, arata Gachi.

„Ne jupoaie cu salariul minim. Ma refer la cele 400.000 de IMM-uri din Romania. Se va ajunge la munca la negru sau la disparitia firmelor. Alta cale nu exista.

Rulezi 20.000 de euro intr-o luna, ai 5.000 marja de profit si 3.000 sunt taxele. E prea mare stresul la cati bani faci.

Servicii-productie, ai nevoie de minim 6 angajati. Daca statul vrea sa ne atomizam in micro-firme cu 1 singur angajat, ajungem o economie de subzistenta, un fel de Yemen, asta nu se mai cheama dezvoltare. Cei mai fericiti prieteni ai mei lucreaza singuri in firmele lor. Mai au unul-doua ajutoare, in rest au dat totul afara si pastreaza banii doar pentru ei, chiar daca volumul s-a redus. Dar asta e o involutie.

Cresti fiscalitatea pe firmele mici, odata cu salariul minim, si crapa tot potentialul de dezvoltare. Acolo se nasc idei, se formeaza inalt calificatii, se extind retelele. Sunt zeci de orase in Romania numai cu mici afaceri, fara niciun investitor mare. Le pui 50% fiscalitate din micul profit de 3.000 de euro/luna si ii transformi in milioane de sclavi, ca in Egiptul antic.

Patronatul IMM-urilor e cea mai exploatata clasa sociala din Romania. Ei nu primesc la Primaria din Cucuieti 5.000 de lei/luna, sau 8.000 cat un simplu referent la APIA, ei dau 30.000 de lei lunar la angajati si la stat ca sa se duca acasa cu 5.000 de lei. Iar ca sa aduni lunar 35.000 de lei trebuie sa fii extrem de performant, sa nu scazi ritmul, sa mentii calitatea, sa te diversifici, n-ai liniste o clipa. Lasa-ma sa-i dau angajatului 3.000 de lei, sa fie fericit, dar scade-mi fiscalitatea aia de 1.300 de lei/angajat ca ma faci sa nu-i mai pot mari nici lui salariul. Nu te contrazici?

Cand termina, aproape toti au conturile blocate. Platesc statului miile de euro si strang cureaua. La sfarsit, vad ca sefii de institutii bugetare sunt milionari, ca au vile de 450 mp, ca fiii lor conduc masini de 80.000 de euro, vad ca in spital faci automat infectie nosocomiala si e film horror, platesti alte mii de euro ca sa te tratezi la privat, pe drumuri mergi bara la bara, pentru ca banii se duc in sute de mii de pensii speciale si in 20% spagi si cheltuieli nejustificate cu firme-capusa, ca scolile sunt ca niste buncare in care copiii se sufoca si toate aceste inechitati te imbolnavesc, te fac sa clachezi si sa ai cea mai mica speranta de viata din Romania, exact ca sclavii din Egiptul antic.

(…) Cand pensionarii vor vota pentru inca 7 cresteri ale salariului minim intr-un an se vor uita in jur si vor vedea ca nu mai are cine sa-l plateasca. PSD le va da urzici si stevie la pret prohibit, ca sa mai colecteze totusi ceva, si le va spune ca e o excelenta cura la senectute”, a explicat Gabriel Gachi pe Facebook.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat sambata, pe Facebook, ca, dupa analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, institutia pe care o conduce lucreaza la cresterea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie, existand o diferentiere in functie de studiile angajatilor.

„Dupa analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucreaza la cresterea salariului minim pe economie inca de la finalul acestui an si la diferentierea salariului minim in functie de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveti mai jos analiza Comisiei de prognoza si a MMJS si calendarul cresterilor”, a scris Lia Olguta Vasilescu, pe Facebook.

Potrivit documentului prezentat de ministrul Muncii, propunerea este de „Crestere a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 2080 de lei/luna, incepand cu 1 noiembrie 2018”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: