PSD n-are scrupule, isi bate joc de Varujan Vosganian de la ALDE dupa ce acesta a vorbit despre impozitarea oualor de la tara

news

PSD profita chiar si de gafa lui Vosganian (ALDE) pentru a castiga capital electoral. Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, l-a luat peste picior pe purtatorul de cuvant al ALDE, Varujan Vosganian dupa ce acesta s-a plans ca statul pierde „miliarde de euro” din cauza celor care se hranesc din gospodariile proprii.

„Sunt convins ca nu aici sta marea evaziune a Romaniei. Eu voi continua sa sustin aceasta evaziune, sa cumpar oua de la taranii din piata”, a declarat ironic Dobre la Antena 3.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a starnit controverse, dupa ce zilele trecute arata, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca statul pierde „multe miliarde de lei” din cauza gospodariilor mici, orientate spre autoconsum.

„Fiecare ou mancat de la gaina din curte „vaduveste” bugetul de cincizeci de bani !

Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.

Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.
In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel in ce priveste rosiile din brazdele de acasa, magiunul din prunii din gradina, sapunul din grasimile adunate peste an, pulovarele tricotate din lana oilor de la stana etc. etc.

Toate acestea, cotetele, brazdele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite. Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti.

Locuitorii din Danemarca, Franta si din alte tari care ajung la venituri bugetare in jur de 45% din PIB nu au gaini in curte si nici nu amesteca in ceaun rosiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, a scris Vosganian pe Facebook.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: