„PSD nu are nicio vina”. Pozitia oficiala a PSD in cazul CEDO-Kovesi. Tudorel si Dorneanu au anuntat si ei ca n-au nicio vina

politica

Purtatorul de cuvant al PSD, Lucian Romascanu, a declarat marti ca decizia CEDO in ce o priveste pe Laura Codruta Kovesi sanctioneaza o procedura care tine de drepturi si libertati, iar PSD „nu are niciun fel de vina” in acest caz.

„Primul comentariu pe care il facem este acela cu care v-am obisnuit, deciziile justitiei nu se comenteaza, cu atat mai putin o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului. Orice decizie a unei instante judecatoresti se aplica”, a declarat Romascanu pentru Agerpres.

El a adaugat ca nu este nicio surpriza ca premierul Ludovic Orban da vina pe PSD pentru condamnarea Romaniei la CEDO.

„Ceea ce spune domnul Orban nu este niciun fel de surpriza, pentru ca si domnul Orban si domnul Iohannis, in orice declaratie publica, incep prin a spune ca PSD e de vina. Nu are niciun fel de vina PSD. Curtea Europeana nu constata o abatere pe fond, ci doar o procedura si ceea ce spune este faptul ca doamna Kovesi nu a avut o cale de atac, nu a putut contesta raportul ministrului Justitiei in care propunea presedintelui demiterea ei.

Deci decizia CEDO sanctioneaza o procedura care tine de drepturi si libertati si nu are efect reparator, deci nu o repune in functie pe doamna Kovesi. E posibil sa avem o problema constitutionala, aici neexistand aceasta cale de atac pe aceste hotarari si aici trebuie intervenit si reparat acest lucru. Dar, repet, in primul rand decizia CEDO trebuie respectata, dar trebuie sa si intelegem ca aceasta decizie este pe procedura si nu este pe fondul cauzei”, a mentionat Romascanu.

Purtatorul de cuvant al PSD a afirmat ca judecatorii de la Curtea Constitutionala si oamenii de specialitate trebuie sa gaseasca o solutie pentru aceasta problema constitutionala, astfel incat cazuri de acest gen sa nu se mai poata repeta. „PSD ar trebui sa fie perceput ca un partid de Opozitie important, sa fie invitat la dialog pentru tot ceea ce ar trebui sa influenteze vietile romanilor, nu sa fie vinovatul de serviciu pentru orice se intampla rau, fie ca acest lucru il face Guvernul, sau premierul Orban”, a incheiat Romascanu.

Citeste si: Dupa Tudorel, si Dorneanu sustine ca nu are nicio vina: „Nu decizia CCR a stat la baza deciziei CEDO”

Marti, Laura Codruta Kovesi a castigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din functia de procuror-sef al DNA, potrivit unui comunicat de presa al institutiei cu sediul la Strasbourg.

Potrivit CEDO, Romania a incalcat drepturile procurorului-sef al DNA prin revocarea acesteia din functie inainte de incheierea mandatului.

Presedintele PNL, premierul Ludovic Orban, sustine ca prin decizia CEDO in cazul Laurei Codruta Kovesi CCR s-a compromis, subliniind necesitatea reanalizarii modului in care se compune si functioneaza Curtea Constitutionala a Romaniei. El considera ca „PSD se face vinovat de condamnarea Romaniei la CEDO”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: