PSD, obligat sa spuna cat a costat mitingul contra „statului paralel”. Suma uriasa platita din banii romanilor

politica

Mitingul organizat de Liviu Dragnea, in iunie 2018, in care au fost adusi peste 100.000 de pesedisti in Piata Victoriei a costat 433.000 de lei, se arata in documentele oficiale ale PSD trimise Curtii de Conturi, citate de Europa Libera. Insa PSD  nu poate justifica facturile platite pentru organizarea acestui miting.

La miting au fost prezenti peste 150.000 de oameni, imbracati in tricouri sau camasi albe, fiind cel mai important miting organizat de PSD in timpul mandatului lui Liviu Dragnea. Oamenii au fost adusi din toata tara in centrul Capitalei pentru a protesta impotriva abuzurilor din justitie. Pancarte cu Laura Codruta Kovesi in costum de detinut, discursuri in care procurorii au fost facuti „sobolani”, acesta este mitingul la care social-democratii afirmau ca aduc un milion de oameni.

Mitingul dorea sa stearga din imaginea publica protestele Rezist aparute dupa adoptarea OUG 13, cand sute de mii de oameni au iesit in Piata Victoriei mai multe zile la rand. In cele din urma, guvernul Grindeanu a abrogat OUG13, cea care il putea salva de la condamnare pe Liviu Dragnea, aminteste Europa Libera.

Dupa declaratiile politice, raman insa documentele care atesta cat a platit PSD pentru organizarea acestui miting din Piata Victoriei. Social-democratii au refuzat mereu sa spuna care au fost costurile acestui miting, datele fiind tinute departe de ochii electoratului.

Curtea de Conturi a descoperit ca sunt probleme cu sumele platite de PSD pentru Congresul din martie 2018, mitingul din Piata Victoriei si Consiliul National din decembrie 2018.

Cele trei evenimente importante din viata PSD au ajuns la firma Holiday Club SRL, care se descrie ca fiind o agentie de turism.

PSD a incheiat trei contracte cu SC Holiday Club in valoare totala de 2.746.536 lei (aproape 585.000 euro). ​

Firma a fost infiintata in 2016, are un singur angajat, iar cel mai bun an al sau a fost in 2018, cand a prins contractele cu PSD. Sotul celei care a infiintat Holiday Club este cel care detine Ber’s New Solution, cu care PSD a incheiat contracte pentru inchirierea aeronavelor folosite in deplasarile externe ale liderilor social-democrati.

„Documentele prezentate pentru verificare nu au fost in stare sa certifice realitatea si exactitatea serviciilor prestate si facturate beneficiarului si corelarea acestora cu contractele incheiate”, se arata in Raportul Curtii de Conturi care a cerut PSD sa vina cu noi date despre sumele cheltuite pentru aceste evenimente.

Congresul PSD din 10 martie 2018, organizat la scurt timp dupa debarcarea lui Mihai Tudose din functia de premier si instalarea unei noi echipe de loiali pentru Liviu Dragnea, a costat partidul 403.118 lei (aproape 86.000 euro).

„Facturile emise de prestator nu contin specificati sau informatii cu privire la serviciile prestate si decontate. Clauzele contractele fac referire la o anexa, dar documentul nu a fost atasat facturii emise in baza careia s-a efectuat plata”, sustin cei care au facut auditul.

Pe 7 iunie 2018, PSD incheie un nou contract cu Holiday Club pentru mitingul din Piata Victoriei. Sunt emise doua facturi, una de 1.091.189 lei (aproape 230.000 de euro) si alta de 954.472 (aproape 203.000 euro), cu specificatia organizare miting iunie 2018.

Consiliul National al PSD din decembrie 2018 a costat partidul aproape 300.000 de lei (aproape 64.000 euro). Si aici sunt probleme legate de modul in care a fost folosita subventia primita de la bugetul de stat. Consiliul National din decembrie a fost ultimul organizat de Liviu Dragnea in calitate de presedinte al PSD si in el s-a cerut cu insistenta ca Guvernul sa dea OUG pe amnistie si gratiere.

PSD a fost obligat sa vina cu informatii suplimentare catre Curtea de Conturi si pentru aceste contracte incheiate cu Holiday Club SRL

„Necesitatea si oportunitatea cheltuielilor a fost stabilita de organele de conducere ale partidului politic. Serviciile au fost prestate in totalitate de prestatori si au constat in: servicii pentru organizare Congres PSD din 10.03.2018, servicii organizare Adunare Publica impotriva Abuzurilor din 09.06.2018 si servicii organizare Consiliul National al PSD din 16.12. 2018”, a fost pozitia trimisa de noua conducere a PSD.

„Documentele prezentate echipei de audit nu contin date/informatii de natura sa certifice exactitatea contravalorii serviciilor decontate de partidul politic”, se arata in recomandarea facuta PSD de Curtea de Conturi.

Social-democratii au pierdut si procesul cu Centrul de Investigatii Media, judecatorii obligand PSD sa publice sursele de finantare ale mitingului din Piata Victoriei si cine a primit bani de la partid pentru organizarea lui.

Liderii social-democrati nu au dorit sa ofere informatii despre problemele aparute dupa Controlul Curtii de Conturi. Trezorierul partidului nu a oferit o reactie pe marginea acestui subiect, spunand ca urmeaza sa dea un comunicat de presa. Presedintele Marcel Ciolacu s-a rezumat sa afirme „cine a facut tampenii, sa raspunda”.

Mai mult despre:


Comentarii: