PSD, pe culmile penibilului. Face plangere la CNA impotriva lui Iohannis: „Incalca in mod flagrant atat ordinea constitutionala cat si legea audiovizualului”

politica

PSD a depus miercuri o plangere la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) in care solicita ca interventiile televizate ale presedintelui Iohannis sa fie contorizate de televiziuni ca „spatiul electoral al PNL”.

„Prin discursul presedintelui s-au diseminat in spatiul public mesaje vadit tendentioase si mincinoase la adresa PSD si care incalca in mod flagrant atat ordinea constitutionala cat si legea audiovizualului”, se afirma in plangerea PSD, semnata de Marcel Ciolacu.

Trebuie mentionat ca discursul presedintelui a fost transmis si de televiziunile de propaganda ale PSD, Antena 3 si RTV, fara a fi obligate.

Plangerea integrala depusa de PSD

PLANGERE

cu privire la incalcarea prevederilor art. 5 si art. 8 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020 privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor din anul 2020, solicitandu-va sa emiteti o decizie de indrumare catre radiodifuzori prin care interventiile presedintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale sa fie calculate corespunzator in cadrul timpului de emisie acordat Partidului National Liberal.

In fapt, in data de 24.11.2020, incepand cu ora 19.00 posturile de televiziune au difuzat discursul presedintelui Romaniei Klaus Iohannis la un an de la alegerile prezidentiale, discurs cu urmatorul continut:

“A trecut, iata, un an de la alegerile prezidentiale, un an din cel de-al doilea mandat al meu de Presedinte al Romaniei, un an care era destinat construirii Romaniei Normale, proiectul pentru care cetatenii mi-au acordat increderea si votul lor.

Din pacate, pandemia de COVID-19, care a afectat radical si brutal viata oamenilor din intreaga lume, nu ne-a ocolit nici pe noi.

Astfel, pe parcursul acestui an, eforturile mele si ale Guvernului PNL s-au concentrat in special pe combaterea epidemiei de COVID-19 si pe diminuarea efectelor negative pe care aceasta le-a generat la nivel social, educational si economic.

Sa nu uitam niciun moment ca, la trei decenii de la Revolutia din 1989, Romania a intrat complet nepregatita intr-o criza sanitara fara precedent.

Partidul Social Democrat este principalul vinovat pentru acest dezastru si acest lucru trebuie afirmat clar si raspicat.

Am datoria fata de toti romanii, indiferent de optiunile lor politice, sa spun lucrurilor pe nume, pentru ca miza este una uriasa – destinul Romaniei de maine.

Tara noastra a fost puternic afectata ani la rand de coruptia si incompetenta guvernelor PSD, care au blocat dezvoltarea, nu au investit in infrastructura si au directionat fondurile publice catre clientela de partid. Nici o reforma nu a fost dusa pana la capat in Romania, nici o reforma care s-a dorit reala nu a scapat nesabotata de PSD.

Adevaratele prioritati au fost ignorate si abandonate si asa ne-am trezit in plina pandemie cu lipsuri majore in sistemul medical, cu o infrastructura deficitara si cu un sistem educational cu probleme critice.

Clientelismul promovat la nivel de politica de stat si indiferenta fata de problemele sistemice acute au dus Romania in punctul in care statul era in pericol sa nu isi mai poata indeplini misiunea sa fundamentala: aceea de a proteja sanatatea si drepturile cetatenilor.

Intr-un asemenea context nefast si extrem de dificil, un singur partid si-a asumat responsabilitatea guvernarii tarii atunci cand multi altii au preferat sa nu se implice. Nu a fost deloc usor, dar chiar si cu un guvern PNL minoritar, atacat din toate partile si fara sustinere parlamentara, multe lucruri s-au schimbat in bine.

Concomitent cu eforturile uriase pentru gestionarea epidemiei, cu resurse limitate aflate la dispozitie, am demarat, intr-un strans parteneriat cu Guvernul, reforme importante care trebuie continuate si aprofundate

In toate domeniile, deciziile se iau acum dupa consultarea expertilor si a specialistilor, avem o relatie excelenta cu partenerii europeni, iar Romania a fost scoasa de pe lista rusinii in care ne-a inclus PSD, cea a tarilor cu probleme in ceea ce priveste justitia si statul de drept.

Am obtinut totodata cel mai mare pachet de finantare europeana din istorie, fonduri care vor pune in miscare motorul reconstructiei Romaniei si ne vor permite sa iesim cat mai repede din criza economica, sa dezvoltam consistent infrastructura si toate marile sectoare publice.

Este de neconceput un scenariu in care in toata aceasta perioada sa fi fost la putere PSD. Ne putem lesne imagina catastrofa sanitara in care am fi ajuns cu o guvernare pesedista, care a esuat lamentabil pe toate planurile si in conditii normale, cand nu aveam de infruntat o pandemie.

Votul de pe 6 decembrie este esential, pentru ca Romania nu isi mai poate permite inca un ciclu electoral de subdezvoltare. Prea multe generatii au fost de sacrificiu si de prea multe ori sacrificiile si rabdarea oamenilor au fost in zadar.

PSD a demonstrat ca nu este capabil sa se schimbe. In ciuda incercarilor de a-si cosmetiza imaginea, ramane aceeasi formatiune retrograda, a baronilor rosii, tributara unui mod de a face politica pe care cetatenii nu il mai tolereaza si nu si-l mai doresc.

Ce dovada mai buna a faptului ca PSD nu a inteles nimic si ca actioneaza strict in interes de partid decat permanenta subminare din Parlament a oricarui efort al Guvernului de a tine sub control pandemia?

Cum poate fi catalogata altfel decat cinica si iresponsabila atitudinea pesedista de a impovara peste putinta bugetul statului cu tot felul de pomeni electorale, desi parlamentarii PSD stiu foarte bine ca pur si simplu nu sunt bani pentru astfel de masuri?

Sau un alt exemplu relevant: in timp ce romanii si Guvernul se lupta cu pandemia si cu efectele economice ale acesteia, pesedistii tot incearca sa treaca scutiri de taxe pentru domenii cum este cel al cazinourilor si al jocurilor de noroc. Asa actioneaza in Parlament un partid nociv, care numai la beneficiul si la nevoile oamenilor nu se gandeste!

Ei bine, acest lucru trebuie sa inceteze!

Dragi romani,

Pe 6 decembrie, indepartarea PSD de la butoanele puterii poate sa fie, in sfarsit, definitiva! Este timpul ca, uniti, cetatenii acestei natiuni si fortele politice reformatoare, impreuna cu mine, sa intram intr-o noua etapa de dezvoltare a tarii noastre. Este timpul sa construim Romania Normala!

Avem proiecte majore de realizat in domenii neglijate de ani si ani la rand. Sanatatea si educatia sunt prioritare, cu atat mai mult cu cat provocarile generate de pandemie ne-au aratat cat de grave sunt deficientele cu care ne confruntam.

Totodata, refacerea legilor justitiei pe baze constitutionale si continuarea accelerata a luptei anticoruptie, eliminarea baronilor din administratie si reformarea administratiei, introducerea votului in doua tururi pentru primari si aplicarea unei agende de dezvoltare verde, sustenabila, toate acestea trebuie sa devina realitate.

O parte dintre aceste proiecte au fost elaborate deja de Guvernul PNL, dar niciunul nu a putut avansa in Parlament din cauza acestui obstacol permanent in calea dezvoltarii care este PSD.

Cum, de altfel, tot PSD a refuzat sa semneze si Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, pe care l-am initiat anul trecut, acord care include si transpunerea in legislatie a interdictiei celor doua teme atat de dragi pesedistilor, amnistia si gratierea pentru fapte de coruptie si adoptarea de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei. Insa cu o noua majoritate reformatoare, vom putea sa punem in aplicare vointa romanilor si sa asiguram criteriile de integritate in functiile publice.

Referendumul pentru justitie si alegerile prezidentiale de anul trecut au deschis calea catre o Romanie Normala.

Dar daca nu facem pasul decisiv acum, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, ar fi in zadar tot efortul nostru comun si toata lupta dusa in acesti ultimi ani pentru a apara democratia.

Doar cu un Guvern de dreapta, in jurul PNL, cu o solida majoritate in Parlament, putem sa continuam schimbarile care deja au fost incepute in acest an si sa facem marile reforme asteptate.

In 2016, Romania a intrat intr-una dintre cele mai negre perioade ale istoriei sale recente. Consecintele ar fi fost dramatice pentru viitorul tarii noastre daca cetatenii, cele cateva partide democratice si cu mine nu ne-am fi opus cu toate fortele.

Pe 6 decembrie, trebuie sa lasam in urma definitiv acest cosmar.

Sunt, in continuare, suta la suta implicat pentru ca proiectul cu care am fost ales, Romania Normala, sa prinda contur. Va asigur ca voi lucra alaturi de viitorul guvern, pe care il vad constituit in jurul PNL, pentru a transforma aceasta viziune in realitate.

PNL este partidul care, la finalul anului trecut, a avut curajul sa-si asume o guvernare stiind ca preia un buget secatuit si o administratie in care PSD a plasat numerosi incompetenti.

Chiar si asa, odata confruntati cu neasteptata criza sanitara, am gasit, impreuna cu PNL, resurse si solutii pentru a face fata cu bine acestei teribile pandemii.

Sigur ca mai sunt inca foarte multe de indreptat, sigur ca s-au facut si erori, ele sunt inevitabile pentru oricine se apuca serios de treaba. Insa ceea ce conteaza este hotararea de a reseta din temelii modul greoi de functionare a statului.

Romania are sansa sa fructifice oportunitatile post-pandemie pentru a se relansa economic si social.

Reformele adevarate le facem impreuna, nu separat, pentru ca forta noastra sta in valorile comune care ne unesc.

Sunt decis sa conduc acest amplu proiect de reconstructie nationala alaturi de toti partenerii care in acesti ani mi-au dovedit ca sunt total dedicati aceleiasi viziuni de dezvoltare ca si mine si sunt convins ca, peste patru ani de acum inainte, vom vedea noua fata a Romaniei demne, prospere si democratice.”, a spus Klaus Iohannis.”

1. Interventia live a Presedintelui a avut un caracter electoral, fiind difuzata, contrar dispozitiilor imperative continute in art. 5 alin. (1) din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020.

Astfel, potrivit art. 5 (1) din Decizia nr. 603 din 21 octombrie 2020, pentru reflectarea campaniei electorale, radiodifuzorii pot realiza si difuza numai urmatoarele tipuri de emisiuni cu caracter electoral:

a) emisiuni informative, prevazute la art. 67 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in care pot fi difuzate informatii privind sistemul electoral, tehnica votarii si activitatile de campanie ale candidatilor; in acest scop, durata programata a emisiunii informative poate fi marita cu cel mult 15 minute; emisiunile informative electorale pot fi difuzate in zilele de luni pana duminica;

b) emisiuni electorale, prevazute la art. 67 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in care competitorii electorali isi pot prezenta programele politice si activitatile de campanie electorala; in situatia transmiterii in direct a unor activitati de campanie, durata acestor transmisii se va incadra in timpul de antena acordat fiecarui competitor electoral potrivit prevederilor art. 68 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare; emisiunile vor fi identificate ca atare la inceputul emisiunii, in cazul posturilor de radio, si, respectiv, vor fi semnalate prin marcajul „emisiune electorala”, afisat in mod vizibil pe toata durata difuzarii, in cazul posturilor de televiziune; emisiunile electorale pot fi difuzate in zilele de luni pana vineri;

c) de dezbatere electorala, prevazute la art. 67 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in care radiodifuzorii pun in discutie programele electorale si temele de interes public legate de campania electorala, cu participarea a cel putin doi candidati sau a reprezentantilor lor; in cazul neparticiparii unui candidat sau a unui reprezentant al acestuia, acest fapt este mentionat; emisiunile vor fi identificate ca atare la inceputul emisiunii, in cazul posturilor de radio, si, respectiv, vor fi semnalate prin marcajul „emisiune de dezbatere electorala”, afisat in mod vizibil pe toata durata difuzarii, in cazul posturilor de televiziune; emisiunile de dezbateri electorale pot fi difuzate in zilele de luni pana duminica

Or, va rugam sa aveti in vedere ca live-ul presedintelui Klaus Iohannis, avand ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidentiale din 2019, a fost difuzat in cadrul unei emisiuni informative, nu intr-o emisiune electorala, iar materialul difuzat nu prezinta activitati ale presedintelui, ci mesaje electorale fatise, directe, pentru si in favoarea Partidului National Liberal, insa vadit denigratoare la adresa altui competitor electoral, in speta subscrisa entitate politica PSD.

Complementar, in acest context, subliniem faptul ca elementele supuse analizei sunt cu atat mai grave cu cat legea fundamentala (art. 80 din Constitutie) interzice in mod expres Presedintelui implicarea in campania electorala, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul sau fiind eminamente de mediator.

Totodata, prin aceasta interventie care a avut loc live dl. Klaus Iohannis a pus in dificultate radio-difuzorii intrucat o emisiune aparent informativa despre activitatea presedintelui s-a convertit brusc intr-o emisiune electorala, impiedicandu-i sa isi respecte astfel obligatiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul in care reflecta in grila de programe campania electorala.

Discursul lui Klaus Iohannis este in mod clar material de propaganda electorala, avand in vedere ca, in acceptiunea Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, materialul de propaganda este definit prin art. 36, alin. (7) astfel:

,, Este considerat material de propaganda electorala orice material scris, audio sau video, care indeplineste urmatoarele conditii:

a)se refera in mod direct la un candidat sau partid politic care participa la alegeri sau referendum, clar identificat;

b)este utilizat in perioada campaniei electorale, stabilita potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor;

c)are obiectiv electoral si se adreseaza publicului larg;

d)depaseste limitele activitatii jurnalistice de informare a publicului.”

Or, va rugam sa constatati ca discursul presedintelui indeplineste in mod cumulativ toate aceste conditii enumerate in cele de mai sus, respectiv se refera in mod direct atat la Partidul National Liberal (in sens pozitiv) cat si la PSD in sens negativ, este utilizat in plina campanie electorala, are obiectiv electoral declarat (castigarea alegerilor parlamentare de catre Partidul National Liberal) si depaseste in mod clar obiectivul de informare a publicului.

2. Prin interventia live a presedintelui Klaus Iohannis acesta a obtinut, in fapt, in mod ilicit, pentru Partidului National Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale, cu incalcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020

Campania electorala se desfasoara la organismele de radio si televiziune in cadrul timpului de emisie acordat la aceste organisme fiecarui competitor electoral.

Astfel, art 8 alin (3) din Decizia CNA nr. 603 /2020 dispune in mod expres ca emisiunile electorale se realizeaza in direct sau se inregistreaza, in cadrul timpului de emisie acordat fiecarui competitor electoral, in proportiile stabilite de catre fiecare competitor electoral.

Or, prin difuzarea discursului presedintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului National Liberal, acest partid a dobandit in mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propaganda electorala, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate.

3. Discursul presedintelui Klaus Iohannis a pus in pericol ordinea constitutionala, incalcandu-se astfel art. 8 alin 2 lit a) din Decizia CNA nr. 603 / 2020

Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate (Articolul 80 – Constitutia Romaniei).

Contrar atat exigentelor unei societati democratice, cat si prerogativelor sale constitutionale, dl Presedinte face campanie electorala Partidului National Liberal si denigreaza un alt competitor electoral, in speta PSD, transmitand in mod direct mesajul ca PSD nu ar mai trebui sa participe la viata politica si trebuie sa dispara.

PSD este un partid legal constituit, care functioneaza constitutional, la fel ca orice alt partid care activeaza pe scena politica, prin urmare o atare conduita din partea unui presedinte al statului care ar trebui sa fie un factor de echilibru si dialog, este reprobabila si de neacceptat intr-o societate democratica.

Prin discursul presedintelui s-au diseminat in spatiul public mesaje vadit tendentioase si mincinoase la adresa PSD si care incalca in mod flagrant atat ordinea constitutionala cat si legislatia audiovizuala, astfel dupa cum am aratat in cele de mai sus.

Desfasurarea unor alegeri libere si corecte nu poate avea loc decat in contextul respectarii valorilor democratice in ansamblul lor, care presupun inclusiv neimplicarea presedintelui in campania electorala si interzicerea mesajelor defaimatoare la adresa competitorilor electorali, mai ales atunci cand acestea sunt difuzate prin intermediul mass-media si provin de la o persoana care detine cea mai inalta functie in stat si care ar trebui sa fie un etalon al echilibrului si dialogului.

Este esential ca alegerile locale care urmeaza sa aiba loc in data de 6.12.2020 sa se desfasoare in mod corect, sens in care cetatenii trebuie sa fie liberi sa-si formeze singuri opiniile cu privire la competitorii electorali, fara a fi influentati negativ prin astfel de campanii mincinoase si manipulatoare.

Alegerile creeaza un mecanism de asumare a responsabilitatii si de tragere la raspundere, motiv pentru care trebuie sa existe, de asemenea, responsabilitate in cadrul procesului electoral, prin desfasurarea unei campanii electorale corecte si responsabile.

In acest context, transmiterea unui mesaj electoral legal, corect si responsabil catre alegatori este esential.

Prin urmare, va solicitam, in baza art.8 alin 3 Decizia CNA nr. 603 / 2020, sa emiteti o decizie de indrumare catre radiodifuzori prin care interventiile presedintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale sa fie calculate corespunzator in cadrul timpului de emisie acordat Partidului National Liberal.

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT- P.S.D.

Marcel Ciolacu, Presedinte

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: