PSD a pierdut „jocul” impotriva Armatei din propria prostie. Iohannis, mesaj dur: „Acum PSD recurge la un demers riscant”

news

Presedintele Klaus Iohannis a calificat drept „un demers inoportun, riscant”, intentia ministerului Apararii de a ataca in contencios administrativ decretul presedintelui Klaus Iohannis privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major.

„Faptul ca se adreseaza in contencios cu ierarhia militara mi se pare un demers inoportun, riscant”, a spus Iohannis, raspunzand unei intrebari a ziaristilor, inainte de a se intreba: „Ce va gandi un inalt responsabil, de exemplu din armata unei tari aliate, daca afla ca ministrul Apararii merge in contencios sa-si conteste propriul sef al armatei?”.

Potrivit sefului statului, PSD este „foarte suparat si ministrul este foarte suparat ca nu le-a iesit jocul”.

In opinia presedintelui, este vorba de „unul si acelasi” joc „pe care il joaca PSD de la inceput, vrea sa puna mana pe toate functiile din stat, ori asta nu se poate, functiile din stat se ocupa si pe criteriul competentei”.

Acesta l-a criticat pe ministrul Apararii, Gabriel Les, despre care a afirmat ca este „foarte vocal” dar „nu a fost capabil sa vina cu o propunere legala si o tine una si buna”.

Potrivit lui Klaus Iohannis, „ministrul Apararii a propus o persoana pentru doua functii in aceeasi sedinta (a CSAT), ceea ce nu se poate”.

Ceea ce „evita sa o spuna acest ministru PSD-ist” este ca „nu exista nicio propunere a lui catre mine cu o nominalizare a unei persoane care ar urma sa ocupe aceasta functie” iar „decizia pe care am luat-o atunci a fost singura posibila si corecta”, a mai spus Iohannis.

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a anuntat miercurea trecuta ca a depus o plangere prealabila la Administratia Prezidentiala, prin care solicita revocarea decretului privind prelungirea mandatului sefului Statului Major al Apararii. Institutia sustine ca pentru prelungirea mandatului sefului Statului Major ar fi trebuit sa fie parcursa aceeasi procedura ca si in cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului Apararii si cu avizul prim-ministrului. In acest caz, nu exista nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

MApN sustine in document ca decretul incalca dispozitiile prevazute in Legea nr.346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii, articolul 32, alineatul 5, conform caruia „Seful Statului Major al Apararii este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii, cu avizul primului-ministru, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an”.

Concret, in document se arata ca pentru prelungirea mandatului sefului Statului Major al Apararii ar fi trebuit sa fie parcursa aceeasi procedura ca si in cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului Apararii Nationale si cu avizul prim-ministrului. In acest caz, nu exista nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: