PSD pregateste mirul si acatistele. „Fara penali in functii publice” ajunge pe agenda Parlamentului

politica

Marcel Ciolacu a anuntat luni ca Parlamentul va lucra in sesiune extraordinara in perioada 1 – 15 iulie. Decizia a fost luata luni in sedinta Biroului permanent al Camerei. Printre proiectele care se vor regasi pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se afla initiativa USR „Fara penali in functii publice”.

Prin initiativa „Fara penali in functii publice”, pentru care USR a strans peste un milion de semnaturi, se propune ca la articolul 37 din Constitutie sa fie adaugat urmatorul alineat: „Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor si Senat si in functia de presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.

In prezent este interzisa ocuparea posturilor de ministru si prim-ministru in cazul unor condamnari de natura penala si, de asemenea, prin Codul de procedura penala, unor persoane condamnate, prin decizia judecatorului, le este interzis sa aleaga sau sa fie alese pe o perioada de timp.

CCR a decis in unanimitate, in aprilie 2019, ca este constitutionala aria de revizuire a Constitutiei prin initiativa USR „Fara penali in functii publice”, pentru care au fost adunate semnaturi de la cetateni.

Daca trece de Parlament, mai este nevoie de referendumul de aprobare a modificarii Constitutiei. Aceasta presupune validarea prin prezenta si apoi prin vot in favoarea initiativei a 30% din numarul total al alegatorilor, aproape sase milioane de cetateni.

Citeste si: Penalul Marian Neacsu, specialist in furaje, introdus in fruntea ANRE de Parlament. Cum il apara pe Dragnea in fata DNA

PSD a votat recent ca mai multi penali sa fie instalati in functii de conducere. Marian Neacsu, fost secretar general al PSD, a fost instalata saptamana trecuta, cu votul parlamentarilor PSD, in frunte ANRE. De asemenea, penalul Eugen Bejinariu a primit votul PSD pentru a conduce Comisia de control a activitatii SRI.

Citeste si: PSD numeste un celebru deputat penal in fruntea Comisiei pentru controlul activitatii SRI. A scapat de DNA din cauza imunitatii parlamentare

Mai mult despre:

Comentarii: