PSD ramane fara un parlamentar. Gabriel Vlase a demisionat din Camera Deputatilor

news

Gabriel Vlase, propus de presedintele Klaus Iohannis pentru a ocupa functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE) si votat miercuri de Parlament, si-a inaintat joi demisia din Camera Deputatilor si inclusiv din functia de vicepresedinte al acestui for legislativ, potrivit deciziei Biroului permanent.

Gabriel Vlase va depune joi juramantul la Palatul Cotroceni, dupa ce cu o zi in urma plenul reunit al Parlamentului i-a acordat votul de incredere.

Ceremonia de depunere a juramantului de catre Gabriel Vlase in functia de director al Serviciului de Informatii Externe va avea loc la Palatul Cotroceni, de la ora 13.00.

Plenul reunit al Parlamentului i-a acordat miercuri votul de incredere lui Gabriel Vlase, propunerea presedintelui Klaus Iohannis pentru preluare postului de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE). Parlamentarii au votat pe buletine, astfel ca au fost 340 de voturi „pentru” si 31 de voturi „impotriva”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca Serviciul de Informatii Externe se afla de un an si jumatate sub o “conducere neconstitutionala”, deoarece seful statului nu a considerat ca este importanta acesta institutie si nu a numit o persoana pentru a prelua conducerea. De asemenea, Dragnea a afirmat ca i-a urat succes lui Gabriel Vlase inainte de votul de incredere pe care i l-a acordat Parlamentul si spera ca pregatirea si cunostintele acestuia sa il faca sa conduca SIE.

„SIE, de un an si jumatate, se afla sub o conducere neconstitutionala, pentru ca a lipsit directorul care trebuia sa fie numit de Parlament din cauza faptului ca presedintele nu a considerat ca este important acest serviciu, aceasta institutie si nu a considerat ca este important sa isi exercite intr-un termen normal, rezonabil atributiile constitutionale in ceea ce priveste aceasta numire. Pana la urma si mai bine mai tarziu decat niciodata”, a spus Liviu Dragnea.

El a afirmat ca i-a urat succes lui Gabriel Vlase si spera ca pregatirea si cunostintele sale sa-l ajute sa conduca Serviciul.

„(…)Eu i-am urat succes. Sper ca cunostintele pe care le are, pregatirea pe care o are si buna-credinta pe care sper sa o aiba sa il faca sa conduca serviciul cu echipa de acolo, din SIE, lucratori profesionisti, majoritatea dintre ei nestiuti, care isi risca vietile si fac multe lucruri pentru Romania. Sa faca ca aceasta institutie sa aduca un avantaj serios, avantaje pentru Romania atat din punct de vedere strategic, cat si din punct de veder economic. Atat legat de numirea la SIE, care inchide o perioada de instabilitate pentru institutie. (…)”, a conchis liderul social-democratilor.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis in 14 iunie o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, in care propune numirea in functia de director al Serviciului de Informatii Externe a deputatului PSD Petru-Gabriel Vlase.

Iohannis a explicat ulterior ca a ajuns la nominalizarea deputatului PSD Gabriel Vlase pentru functia de director al SIE dupa o analiza atenta si tinand cont de experienta si pregatirea acestuia. Presedintele a precizat ca a fost propunerea sa si ca Vlase a acceptat nominalizarea: ”A fost fix propunerea mea. Nu am avut niciun fel de discutie cu PSD pe aceasta tema”.

Gabriel Vlase este vicepresedinte PSD, deputat de Bacau aflat la al patrulea mandat si vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Conform CV-ului sau, este doctor in stiinte militare si informatii la Academia Nationala de Informatii (ANI). In 2015, numele lui Vlase aparea in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri din judetul Bacau, in care fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, in luna mai a acestui an, la doi ani de inchisoare cu executare.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: