politica

PSD, reactie furioasa in urma aparitiei Aliantei Vestului. Pesedistii incearca sa bage spaima in romani

PSD are o prima reactie in urma aparitiei Aliantei Vestului. Un lider PSD din judetul Neamt afirma ca „nu a existat niciodata in istoria Romaniei de dupa 1918 un pericol mai mare la adresa integritatii si independentei statului roman”.

„Aud ca s-a inventat o asa numita ‘alianta a vestului’, care din punct de vedere economic se rupe de ceea ce insemna Romania economica actuala. Cred sincer ca nu a existat niciodata in istoria Romaniei de dupa 1918 un pericol mai mare la adresa integritatii si independentei statului roman ca acest concept care tinde sa devina un ‘brand’ dupa modelul Italiei, cu referire nordul acestui stat. Astept cu maxim interes ca in principal factorii diplomatici si de decizie a guvernului roman sa clarifice in tandem cu ‘romanii’ care au inventat acest atac la adresa Romaniei acesta ‘noua viziune’”, afirma Adrian Bourceanu, consilier judetean si membru in CJEX PSD Neamt.

O opinie mai moderata a venit de la europarlamentarul Emilian Pavel. El a catalogat acest proiect „o inventie” a „primarilor populisti” din PNL.

„1. Vreau sa vad unde este plus-valoarea. 2. Sunt dator colegilor din tara pentru ca, intamplator, este si primarul orasului meu implicat. Primul capitol de prioritati al aliantei primarilor populisti din Vest contine proiecte prioritare ale Guvernului PSD, dar in care aceste primarii nu au atributii. Am gasit totusi ceva: Cresterea mobilitatii ecologice in zona metropolitana prin proiecte de tip tren/tramvai/roleibus/autobus electric/metrou metropolitan – SUCCES. In cadrul acestui capitol am mai gasit ceva ce contrazice declaratiile la nivel national a sefilor acestor primari! Sprijinirea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructura. Am ales sa pun drept “bullet point” semnul `100`pentru ca stiti si voi, mesajul dat de aceasta coalitie, fara atributii in domeniile propuse, nu este unul de unitate”, a scris el pe Facebook.

Primarii din Timisoara, Cluj-Napoca, Arad si Oradea au lansat, sambata, la Timisoara, Alianta Vestului (AVE), parteneriat prin care vor sa atraga fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

Primarul Nicolae Robu, gazda evenimentului, a declarat ca la baza platformei AVE sta Declaratia de la Alba Iulia.

”Am lansat Alianta Vestului intre Timisoara, Cluj-Napoca, Arad si Oradea, initiativa menita sa ne permita sa facem mai mult decat am facut pana acum, sa fim mai performanti, sa iesim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le confera la nivel teritorial, strict pe raza unitatilor unde ne-am asumat respoinsabilitati. La baza platformei noastre sta Declaratia de la Alba Iulia, promovam cateva principii cum ar fi al dezvoltarii comunitatilor.

Obiective comune pe care le asumam sunt accelerarea proiectului Autostrazii Transilvania, sustinerea Autostrazii Timisoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteza intre cele patru orase, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei retele de transport public intraregional si interregional, cresterea mobilitatii ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructura”, a spus Robu.

Potrivit acestuia, Alianta Vestului ramane deschisa, dar nu ”de-a valma”, pentru a putea ramane concentrata pe obiective concrete.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la randul sau, ca initiativa nu are niciun fel de legatura cu vreun proiect de separatism teritorial si nu doreste sa puna sub semnul intrebarii statul national unitar roman.

”Nu este indreptata impotriva guvernarii de la Bucuresti, ci sa avem o Romanie mai bogata, isi propune sa aiba locuri bogate in Romania. Are la baza principiul subsidiaritatii astfel ca decizia sa fie luata de autoritatea cea mai apropiata de cetateni. (…) Discutam cu UE si partenerii nationali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane si creativitatea umane, de ce sa nu le fructificam? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis pana acum, deoarece Romania nu a facut regionalizarea, si deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles”, a spus Boc.

Edilul din Arad, Gheorghe Falca, a spus ca AVE doreste sa transmita un mesaj de responsabilitate si de stabilitate.

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a explicat ca Alianta este un parteneriat intre orase cu scopul de uni fortele si energiile astfel incat cele patru localitati sa fie mai prospere si sa poata actiona in comun pentru a fi mai atractive pentru fonduri europene.

”Obiectivul este sa constituim o asociatie de dezvoltare inter-regionala, sa fie un partener al Guvernului si CE, sa fim un baraj pentru emigrarea romanilor in Europa, iar dezvoltarea si investitiile sa fie un factor de atractie pentru ca cei care cauta un viitor mai bun sa il gaseasca in Romania. Tot ce functioneaza bine intr-un oras sa fie preluat de celelalte orase”, a spus Bolojan.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Firea, iritata la Antena 3: „Este incredibil ca Nicusor Dan are un procent atat de mare. Voi munci de 10 ori mai mult”

Gabriela Firea si-a facut din nou aparitia la Antena 3, post controlat de protectorul ei…

43 de minute ago

PSD si-a gasit candidat la Constanta: „Am facut bani mai cu bisnita, mai cu camata, mai cu stanga, mai cu dreapta”. Este prietenul interlopului Dinicu (Ferma Dacilor)

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a fost desemnat de PSD candidat la…

10 ore ago

Doua grupuri de elevi de la acelasi liceu din Arad s-au incaierat pe strada. Un adolescent a ajuns la spital

Mai multi elevi de la un liceu din Arad s-au luat la bataie, miercuri, pe…

9 ore ago

Protest la Ierusalim: Colonistii israelieni cer inchiderea UNRWA

Zeci de colonisti israelieni si activisti de dreapta au protestat la Ierusalim, blocand din nou…

9 ore ago