PSD reactioneaza cu explicatii ridicole fata de raportul Consiliului Europei privind justitia din Romania. Raportul este extrem de dur

politica

Presedintele Comisiei Juridice din Senat,  Robert Cazanciuc (PSD), a afirmat joi, dupa ce GRECO a publicat un raport in care arata ca Romania a facut progrese limitate in implementarea recomandarilor privind prevenirea si combaterea coruptiei, ca banuieste ca raportul ar fi fost intocmit cu date mai vechi si probabil au fost avute in vedere proiecte propuse pentru dezbatere, dar nefinalizate.

„Banuiesc ca acest raport a fost intocmit mai degraba cu niste date mai vechi decat pe ceea ce s-a intamplat, sa spunem, in ultimele dezbateri parlamentare. (…) Comisia juridica a transmis informatii GRECO. Spre exemplu, despre ceea ce era in sarcina Parlamentului in Codul de conduita. Am transmis explicatii, cred eu, pertinente despre procesul legislativ. Nu stiu daca acelea au fost luate in final in considerare, pentru ca erau fara niciun fel de dubiu cu privire la procedurile parlamentare urmate in cazul anumitor acte normative de interes public”, a declarat senatorul Robert Cazanciuc.

El mai precizat ca probabil au fost avute in vedere proiecte propuse pentru dezbatere, dar nefinalizate.

„Un raport GRECO nu se face peste noapte si banuiesc ca pana in momentul de fata, la momentul la care raportul GRECO a fost finalizat, el a fost dat astazi publicitatii, nu au avut ultimele date despre procesul din Parlament.

Probabil au avut in vedere cateva proiecte de acte normative propuse pentru dezbatere, dar nefinalizate. Probabil de acolo sunt anumite ingrijorari (…). Daca a fost sau nu a fost un proces transparent – ati fost cu totii prezenti acolo, de dimineata pana seara, in fiecare zi, daca discutam despre legile Justitiei.

Nu se pune problema sa nu fi fost consultat cineva care avea ceva de spus. Au fost Asociatii profesionale, a fost Ministerul Justitiei, a fost presa prezenta, oricine a avut ceva de spus ca sa construiasca un act normativ, sa ii dea coerenta, a putu fi prezent la dezbaterile din Parlament”, a mai spus Cazanciuc.

Joi, Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), organismul anticoruptie al Consiliului Europei (CoE), a publicat un raport in care arata ca Romania a facut progrese extrem de limitate in implementarea recomandarilor GRECO de prevenire si combatere a coruptiei in privinta membrilor Parlamentului, judecatorilor si procurorilor.

GRECO evidentiaza ca Romania a implementat pe deplin numai doua din cele 13 recomandari incluse intr-o evaluare din 2016. Sapte recomandari nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar partial implementate, precizeaza Consiliul Europei intr-un comunicat.

Raportul remarca faptul ca principala initiativa adoptata in Romania in privinta parlamentarilor este adoptarea unui cod de conduita in octombrie 2017 cu scopul de a reglementa cadourile si alte beneficii si managementul conflictelor de interese.

In ciuda acestui progres, GRECO evidentiaza ca formularile prea generale din codul de conduita si regulile inconsistente pentru punerea sa in aplicare il impiedica sa fie un cadru pe deplin satisfacator.

GRECO considera de asemenea ca Romania nu a acordat inca o atentie corespunzatoare imbunatatirii activitatii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in controlarea declaratiilor de avere si de interese ale parlamentarilor, desi metodele de lucru si capacitatile de procesare a datelor s-au imbunatatit. GRECO cere de asemenea imbunatatirea implementarii in practica a deciziilor si sanctiunilor ANI privind incompatibilitatile si conflictele de interese.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: