PSD recunoaste spasit realitatea: „Romania va primi de trei ori mai multi bani de la UE decat Cehia ori Belgia”

politica

Liderul Delegatiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a declarat, joi, ca Romania va fi una dintre „principalele” beneficiare ale subventiilor europene ce vor fi acordate pentru relansare economica si tranzitie spre economie neutra din punct de vedere climatic. In perioada Dragnea, PSD a atacat deseori UE, sustinand ca transforma Romania intr-o „colonie”.

„Romania va primi 13,5 miliarde euro in cadrul Facilitatii pentru Redresare si Rezilienta, dublu fata de Bulgaria sau Ungaria, triplu fata de Cehia ori Belgia, dar jumatate din suma alocata Poloniei. Principalii beneficiari ai acestui fond vor fi Italia si Spania, cu 63, respectiv 61 de miliarde euro. Romania are a saptea alocare intre statele membre, din totalul de 310 miliarde euro, subventii in cadrul Pilonului 1 al programului Next Generation EU. In ceea ce priveste Fondul pentru Tranzitie Justa, Romania are alocat un buget de 3,3 miliarde euro, fiind a treia beneficiara, dupa Polonia (6 miliarde) si Germania (3,8 miliarde)”, a explicat Nica, potrivit unui comunicat de presa al PSD.

Citeste si: „Acum avem cu ce!”. O suma uriasa intra in Romania, Rares Bogdan anunta ca presedintele Iohannis a avut un rol major

Europarlamentarul social-democrat a subliniat ca este esentiala pentru Romania ponderea substantiala acordata subventiilor, in raport cu imprumuturile, in cadrul bugetului cu care va fi dotat instrumentul de redresare Next Generation EU.

„Consiliul European de saptamana viitoare va fi decisiv pentru a mentine raportul subventii – imprumuturi asa cum a fost propus de Comisie, pe baza cererii noastre din Parlamentul European. Revine presedintelui Iohannis sarcina de a negocia aceasta propunere cu ceilalti sefi de state si de guverne din UE pentru a nu permite scaderi ale acestor cifre si nici modificari ale raportului intre subventii si imprumuturi”, a adaugat Dan Nica.

Totodata, el si-a exprimat opozitia „clara” fata de incercarile recente de reducere a plafonului aferent politicii de coeziune, deoarece aceasta „nu reprezinta o moneda de schimb pentru alte elemente componente ale planului de relansare”.

Mai mult despre:

Comentarii: