PSD saboteaza rapoartele SRI privind extremismul maghiar in Transilvania. Dezvaluiri din Comisia SRI a Parlamentului

politica

Deputatii PSD nu vor sa aprobe rapoartele SRI in Parlament ca sa nu fie facut public extremismul etnic din Transilvania, sustine deputatul USR din comisia SRI Lucian Viziteu, intr-un comunicat. Parlamentarul arata ca rapoartele contin ”informatii oficiale ingrijoratoare” care ar putea deteriora si mai mult relatiile politice dintre PSD si UDMR.

Lucian Viziteu sustine ca majoritatea pesedisto-aldista-udemerista a refuzat de fiecare data in ultimii patru ani sa aprobe rapoartele anuale ale Serviciului Roman de Informatii, pentru a nu deveni publice informatiile oficiale ingrijoratoare despre amenintarile reprezentate de extremismul etnic din Transilvania.

”Daca aceste informatii ar fi devenit publice, acest lucru ar fi putut deteriora relatiile politice dintre PSD si UDMR. In ultimii ani, PSD si ALDE au facut numeroase concesii UDMR si chiar au promovat sau sustinut prin artificii parlamentare initiative legislative care incalca Constitutia Romaniei. Au facut acest lucru pentru a-si asigura sprijinul in Parlament”, atrage atentia Lucian Stanciu Viziteu, membru in comisia de control a activitatii SRI.

​Liderul USR mai arata ca rapoarte din 2015, 2016, 2017 si 2018 nu sunt aprobate de Parlament nici pana astazi, asa cum ar fi prevazut legea.

”Daca raportul SRI este votat, el devine public, or pesedistii fix asta au incercat sa impiedice”, arata Viziteu. ​
Liderul USR sustne ca un raport al SRI din anul 2012 avertizeaza asupra riscului escaladarii conflictelor din Transilvania, intretinute de extremismul etnic:

”Riscul deturnarii miscarilor protestatare legitime de catre exponenti ai curentelor extremiste si/sau degenerarii acestora in actiuni cu caracter violent face necesara cooperarea structurilor nationale cu atributii in asigurarea ordinii publice, respectiv a securitatii nationale. O forma particulara de manifestare a extremismului, cel de factura etnica, este reprezentata de actiunile extensiilor din tara noastra ale structurilor revizioniste ungare”, este atentionarea din raportul SRI din 2012.

Raportul din 2013 vorbeste chiar despre implicarea si incitarea venita din partea unor actori externi, inclusiv din partea unor actori statali:

„Interesele minoritatilor nationale au fost, in continuare, afectate de preocuparile unor oficiali/diplomati din statele limitrofe pentru implicarea comunitatilor congenere din tara noastra in sustinerea propriilor interese”, se arata in raport SRI din 2013.

Acelasi raport din 2013 mai arata ca:

”In vederea racordarii la demersurile autonomiste ale liderilor maghiari, activismul extensiilor autohtone ale structurilor extremiste ungare a continuat sa exploateze momentele cu semnificatie simbolica pentru congenerii din Transilvania, in sensul promovarii in randul tineretului maghiar a conceptelor revizioniste si cultului unor personalitati maghiare controversate”.

Raportul SRI din 2014 atentioneaza ca exista „riscul declansarii de manifestari violente, asociate interferentelor cu zona nationalist-extremista maghiara si a actiunilor unor persoane/grupuri cu comportament agresiv”.

Tot in acest document se arata ca extremistii maghiari se folosesc de conceptul ”secuiesc” pentru a promova idei autonomiste, sustine deputatul USR, Lucian Viziteu:

”Politicile revizioniste sustinute direct sau indirect de unii lideri extremisti sau chiar de unii lideri UDMR au avut mereu rolul de a ascunde politicile lor dezastruoase si faptul ca nu s-au implicat niciodata sa dezvolte in mod real zonele in care traieste comunitatea maghiara din Romania. Principalele victime ale acestui tip de discurs sunt chiar maghiarii din Romania”, mentioneaza Viziteu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: