PSD se pregateste de fraudarea referendumului pentru familie? Semnal de alarma din partea mai multor ONG-uri

politica

Premierul Viorica Dancila  trebuie sa emita o ordonanta de urgenta pentru introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) la referendumul pentru modificarea Constitutiei, solicita mai multe ONG-uri intr-un mesaj dat publicitatii luni. Sistemul este folosit, potrivit legislatiei, la alegerile locale si parlamentare, insa nu si la referendumuri.

„SIMPV este reglementat exclusiv in cadrul Legii nr.208/2015 si in cadrul Legii 115/2015, prin urmare acesta poate fi utilizat, in prezent, doar in cazul alegerilor parlamentare si locale”, se arata intr-un raspuns al Autoritatii Electorale Permanente (AEP) la solicitarea senatorului senatorul USR Florina Presada.

AEP mai arata ca „textul actual al Legii nr. 3/2000 nu contine prevederi referitoare la SIMPV sau trimiteri corespunzatoare la textul Legii 208/2015 si nici prevederi referitoare la operatorii de calculator care asigura functionarea SIMPV. Prin urmare, in prezent nu exista temei legal pentru utilizarea SIMPV in cazul unui referendum”. Vezi aici raspunsul intergral al AEP.

In aceste conditii, societatea civila solicita modificarea legislatiei prin Ordonanta de Urgenta. Legislatia in vigoare este deficitara si nu reglementeaza conform normelor internationale in domeniu procedurile privind organizarea referendumului, se precizeaza intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului Viorica Dancila, dar si sefilor celor doua camere parlamentare, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Organizatiile semnatare atrag atentia asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului in contextul in care pe data de 7 octombrie este previzionata organizarea unui referendum national privind modificarea Constitutiei. „Legislatia in vigoare este deficitara si nu reglementeaza conform normelor internationale in domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzand formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestatii, cele privind observarea sau crearea transparentei necesare pentru a asigura increderea publica in proces”, se arata in scrisoare.

„In acest context, consideram ca una dintre problemele principale este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a fost introdus pentru alegerile locale (Legea 115/2015) si alegerile parlamentare (Legea 208/2015). Reglementarile respective nu se regasesc in Legea 3/2000. SIMPV este un sistem care a contribuit semnificativ la cresterea increderii publice in procesele electorale si consideram ca este absolut necesara utilizarea acestuia in conditiile in care nu ar exista alte metode eficiente de verificare a votantilor in timp real si nici pentru prezentarea unor informatii esentiale despre prezenta la referendum, votul pe listele suplimentare sau utilizarea urnei speciale. Ultimele doua instrumente au generat dezbateri semnificative in sfera publica in timpul referendumului din 2012 si a alegerilor prezidentiale din 2014, cand au existat suficiente suspiciuni privind utilizarea abuziva a acestora. Conform legii actuale, situatia potentialelor voturi multiple ar trebui verificata de catre AEP, fapt care este total contraproductiv si care ar insuma resurse semnificative de timp, fonduri si personal. Verificarea trebuie realizata preventiv, iar datele publicate in timp real”, se mai precizeaza in scrisoare.

Organizatiile semnatare solicita adoptarea cat mai curand a unei ordonante de urgenta care sa reglementeze utilizarea SIMPV pentru organizarea referendumului, asigurand in acelasi timp o perioada suficienta de timp Autoritatii Electorale Permanente si celorlalte institutii implicate in procesul de punere in functiune a SIMPV pentru a pregati sistemul si personalul aferent in conditii optime. Potrivit organizatiilor neguvernamenrale, trebuie preluate prevederile privind filmarea procedurilor de numarare a voturilor in sectiile de votare si cele referitoare la organizarea votarii si observarea, din Legea 208/2015.

„De asemenea, sustinem ca organizarea proceselor electorale si a referendumurilor nu se poate realiza exclusiv prin reglementari in regim de urgenta, astfel ca solicitam introducerea ca prioritate legislativa in Parlament modificarea Legii 3/2000 pentru a satisface recomandarile internationale in domeniu, precum cele incluse in rapoartele OSCE/ODIHR privind Romania. Incheiem prin a sublinia faptul ca un referendum sau orice alt proces electoral nu ar trebui sa aiba loc in conditiile in care legislatia care reglementeaza organizarea acestora (in speta Legea 3/2000) nu este coerenta si nu permite organizarea lor in conditii de transparenta, corectitudine si incredere publica”, se mai precizeaza in scrisoare.

Scrisoarea deschisa a fost semnata de Asociatia pentru Dezvoltare, Transparenta si Participare Publica “CIVICA” (CIVICA), Centrul pentru Studiul Democratiei, CENTRAS – Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Inovare Publica, Centrul Roman pentru Politici Europene, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Expert Forum (EFOR), Freedom House, Funky Citizens, Forum Apulum, Geeks for Democracy, Mircea Kivu, Sociolog si Andrei Tiut, Politolog.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: