PSD se reinventeaza ca ANTICOMUNIST. Dragnea: „Domnul Iliescu a fost disident”

politica

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica, la Congresul extraordinar al partidului, ca social-democratii au facut de-a lungul timpului greseli politice si a propus marcarea unui moment de reculegere pentru victimele comunismului.

„Multa vreme nu am avut curajul sa ne asumam istoria Romaniei asa cum a fost ea sau sa rezonam la unele vibratii ale poporului roman. Ne-am ferit cateodata sa ne asumam chiar si trecutul recent. (…) Nu am avut curajul sa condamnam crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greseli facute in primii ani de dupa Revolutie. Tratamentul politic aplicat unor supravietuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderatia si respectul cu care trebuiau tratati acei oameni. (…) Trebuie sa ne cerem iertare, chiar daca nu noi suntem vinovati. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despartirii de un trecut care ne mai urmareste si azi. Vreau sa ne ridicam in picioare si sa tinem un moment de reculegere in amintirea victimelor dictaturii comuniste si sa ne cerem iertare Romaniei si romanilor ca nu am facut acest gest pana acum”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a declarat apoi jurnalistilor ca solicitarea sa de a-i ridica pe delegatii la Congresul PSD in picioare pentru un moment de reculegere in memoria victimelor comunismului si pentru a cere iertare pentru mineriade nu reprezinta un atac la Ion Iliescu, aflat in sala.

„Eu am cerut astazi (duminica n.r.) iertare Romaniei si romanilor pentru faptul ca partidul nostru nu a facut acest gest pana acum, acest gest de reculegere si de a condamna cu ferimitate dicatura comunista”, a declarat Liviu Dragnea inainte de a-si exprima votul la Congresul PSD.

Intrebat daca gestul sau are o valoare mai mare pentru ca a fost facut in prezenta fostului presedinte Ion Iliescu, Dragnea a spus ca presedintele de onoare al PSD nu „poate fi asociat cu dictatura comunista”.

„Are o valoare mare pentru ca a fost facut astazi si a fost facut in plenul Congresului si toti delegatii la Congres s-au ridicat in picioare si au tinut acel moment de reculegere pe care l-am cerut si le multumesc. Domnul Ion Iliescu nu cred ca poate fi asociat cu dictatura comunista. Domnul Ion Iliescu a fost un disident in regimul trecut”, a aratat Dragnea

De asemenea, intrebat daca faptul ca a vorbit pentru prima oara despre condamnarea mineriadelor reprezinta un atac indirect la adresa lui Ion Iliescu, Dragnea a raspuns: „Nu am avut o declaratie de atac, dimpotriva, am avut o altfel de declaratie, o solicitare, o iertare ceruta Romaniei si romanilor”, el precizand insa, la insistentele presei, ca PSD nu este responsabil de ceea ce s-a intamplat la mineriade.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: