PSD se zvarcoleste in chinuri. Surse, de ce l-a ales Klaus Iohannis pe Florin Citu

politica

Jurnalistul Sebastian Zachmann anunta trei mari motive care l-au determinat pe Klaus Iohannis sa il desemneze prim-ministru pe Florin Citu, starnind astfel o adevarata isterie in tabara pesedista. Informatiile sale au fost furnizate de surse de la varful PNL.

Presedintele Klaus Iohannis a cautat un premier care sa se califice pentru doua scenarii: in primul rand, sa forteze alegerile anticipate, dar pe tacute (ca sa respecte decizia CCR). Insa, in cazul neasteptat in care ar trece de votul Parlamentului, noul premier nu trebuie sa atenteze la sefia PNL, dupa ce Ludovic Orban va ramane fara functia de premier, deci fara putere, scrie Zachmann in Adevarul.

Citeste si: I-a lovit rau Iohannis. Propaganda PSD, val de invective la adresa lui Citu: „Bufon/ Trage liniute/ Este detestat”

Decretul privind desemnarea lui Florin Citu ca prim-ministru a fost publicat miercuri seara in Monitorul Oficial.

„Se desemneaza domnul Vasile-Florin Citu in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. 2 din Constitutia Romaniei, republicata”, se arata in decretul semnat de presedintele Klaus Iohannis.

Astfel, Klaus Iohannis l-a ales pe Florin Citu pentru ca intruneste trei mari conditii:

1. Este detestat de PSD. Florin Citu se numara printre ministrii aspru contestati de Marcel Ciolacu. De altfel, social-democratii i-au dat aviz negativ si in noiembrie 2019, la audierile pentru Guvernul Orban I, si zilele trecute, cand Guvernul Orban II a trecut prin comisiile de specialitate din Parlament. In mod normal, PSD ar trebui sa voteze impotriva Guvernului Citu, asadar s-ar face inca un pas concret pentru alegerile anticipate, solutia dorita cu insistenta de presedintele Klaus Iohannis. De aceasta data, tandemul Iohannis-PNL ar respecta si decizia CCR: liberalii ar mima faptul ca-si doresc sa instaleze un guvern, dar – ghinion! – premierul desemnat ar fi respins de Parlament, decizie curat constitutionala – spre deosebire de Ludovic Orban, care a spus din start ca nu vrea sa stranga o majoritate parlamentara, ci anticipate.

2. Nu ravneste la functia lui Orban. In cazul, surprinzator, in care Florin Citu ar reusi sa stranga o majoritate parlamentara, n-ar fi o amenintare pentru Ludovic Orban in partid. Debarcat de la Palatul Victoria, Orban se va intoarce in Modrogan, insa cu mai putina putere. Orban nu va mai imparti resurse cu pixul sau, deci unii baroni locali vor merge direct la usa noului premier, cum s-a intamplat si in guvernarea PSD. Un exemplu relevant e Liviu Dragnea, care a intrat in conflict cu cei trei premieri pe care i-a sustinut: Sorin Grindenau, Mihai Tudose, ba chiar si cu docila Viorica Dancila. In PNL, daca Iohannis ar fi ales varianta Raluca Turcan sau Catalin Predoiu, s-ar fi creat imediat un nou pol de putere in partid, iar sefia lui Orban ar fi fost amenintata. In schimb, Catu nu are suficienta influenta in PNL astfel incat sa-l debarce pe Orban si nici timpul nu curge in favoarea sa: in toamna oricum sunt alegeri la termen, iar listele pentru Parlament vor fi decise de Ludovic Orban. Mutarea presedintelui vine manusa pentru liberali: daca vor fi alegeri anticipate, vor obtine in jur de 40%; daca nu, raman pana in toamna la putere cu un premier asumat de PNL, care nu scindeaza partidul, mai ales ca urmeaza doua randuri de alegeri.

3. Este unul dintre ministrii de incredere ai presedintelui. Potrivit surselor citate, Klaus Iohannis a insistat in toamna ca Florin Citu sa fie numit la Finante, desi Ludovic Orban avea alte nume pe lista scurta. In ultimele trei luni, Iohannis s-a consultat periodic cu ministrul de Finante pe teme fiscal-bugetare. Daca pica in Parlament, relatia cu Iohannis va fi si mai puternica, pentru ca si-a asumat butaforia care duce la anticipate, miza presedintelui. Daca trece de votul Parlamentului, Citu ar fi premierul de sacrifiu perfect: ca fost ministru de Finante si-ar putea asuma faptul ca nu sunt bani pentru cresterea cu 40% a pensiilor in toamna, ci cu mai putin. Va deconta personal, ca scut electoral folosit de PNL inainte de alegeri, dar va reveni in functia de ministru de Finante intr-un nou Guvern Orban.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: