PSD si-a gasit aliati in UE in lupta contra lui Kovesi. Ministrul Justitiei din Italia, un populist din Miscarea 5 Stele, contesta procedura de selectie

news

Ministrul Justitiei din Italia, Alfonso Bonafede, se declara nemultumit cu privire la lipsa transparentei in procesul de selectie a viitorul procuror-sef european, pozitie pentru care Laura Codruta Kovesi este favorita. Bonafede este membru al Miscarii 5 Stele, un partid populist si eurosceptic care a fost infiintat de comediantul Beppe Grillo.

„Procedura de selectie a procurorului-sef european a ajuns la trio-ul final. Am exprimat deja toate ingrijorarile tarii noastre cu privire la o procedura nu foarte transparenta, prin care a optat pentru o lista scurta de trei nume, in timp ce ar fi avut posibilitatea de a indica cinci nume, care ar fi urmat sa fie prezentate Parlamentului European. Aceasta a afectat Italia, care avea patru nume din 11 in ultima lista scurta. Cu aceasta restrangere, nu a intrat niciunul dintre candidatii nostri”, a declarat la Bruxelles ministrul italian, potrivit ANSA si gazetaromaneasca.com.

„Nu a ajuns in trio-ul final nici unul dintre candidatii nostri, toti cu o mare greutate si autoritate, competenta si experienta. Am exprimat deja public toate perplexitatile mele si tara noastra a cerut explicatii in toate locurile oficiale, solicitand chiar completari ale motivatiei”, a explicat ministrul.

„Procurorul Public European este o oportunitate fundamentala pentru dezvoltarea cooperarii judiciare la nivel european, dar vrem sa fie respectate toate procedurile si normele care duc la identificarea numelor care ocupa roluri importante si, in acest sens, am solicitat o mai mare transparenta si vom continua sa facem aceasta pentru ca procuratura europeana sa fie un pas inainte, nu unul inapoi”, a avertizat Bonafede.

„Ne asteptam sa vedem evolutiile, dar Europa este constienta de aceste prerplexitati, fara a intra pe fondul evaluarii celor trei curricula selectate. Am fi preferat sa existe o lista mai mare si o mai mare transparenta in selectie”, a mai declarat Bonafede.

Avand in vedere ca Laura Codruta Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru functia de procuror-sef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-Francois Bohnert sa fie desemnat pentru sefia Parchetului UE, o negociere va avea loc intre Parlament si Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Parchetul European, care ar urma sa fie operational in 2020, va fi un birou independent insarcinat cu investigarea, urmarirea si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor va putea fi extinsa in viitor pentru a include, de exemplu, activitati teroriste.

Pana in acest moment, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participa inca (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca) se vor putea alatura in orice moment.

EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: