PSD si ALDE au impus o noua decizie in Parlament: „Persoanele condamnate penal pot candida la Presedintia Romaniei”

politica

Parlamentarii din PSD, ALDE si UDMR au decis, luni,  in Comisia juridica a Senatului ca persoanele condamnate penal, in mod definitiv, pot candida la Presedintia Romaniei. Anuntul a fost facut de deputatul PNL Daniel Fenechiu.

Proiectul de lege a fost votat cu sapte voturi „pentru” si patru „impotriva”.

„In afara de mine au votat pentru initiativa PNL-USR, care prevedea ca persoanele condamnate definitiv sa nu poata candida la Presedintia Romaniei, Alina Gorghiu si Iancu Caracota – PNL si George Edward Dirca – USR”, a punctat Daniel Fenechiu.

In expunerea de motive, parlamentarii de la PNL si USR au remarcat ca, in lumina deciziei Curtii Constitutionale privind Legea 90/2001 care le interzice persoanelor condamante definitiv sa faca parte din Guvernul Romaniei, este imperios necesar ca legislatia romana sa aiba astfel de prevederi si in ceea ce priveste posibilitatea de a candida la functia de presedinte al Romaniei.

„Tara noastra este unul din putinele state din Europa in care legislatia nu cuprinde o restrictie clara in acest sens. De altfel, nu numai tari de pe continentul european au restrictii legate de posibilitatea de a candida pentru orice tip de functie publica in urma unei condamnari definitive, ci si state precum Canada, Israel, Australia etc. Lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective si general valabile pentru ocuparea functiilor apartinand celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale este evidenta, iar acest lucru poate aduce atingere principiului echilibrului puterilor in stat. Parlamentul are obligatia de a respecta principiile constitutionale si de a pune in acord legislatia cu deciziile CCR”, au argumentat initiatorii.

In acest sens, cei de la PNL si USR sustin ca proiectul lor de lege „vine in intampinarea dorintei legitime a cetatenilor Romaniei de a fi reprezentati de persoane fara probleme penale si astfel de a face un pas inainte in lupta impotriva coruptiei”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: