PSD si ALDE au schimbat luni pana si modalitatea de alegere a membrilor CSM. Cum arata modificarile

news

Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei a adoptat luni un amendament la legea 317/2004 privind functionarea CSM care introduce noi conditii pentru ca un magistrat sa ajunga membru CSM: vechime de minimum 7 ani si sa nu fi fost sanctionat disciplinar in ultimii trei ani.

”Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din randul judecatorilor si procurorilor numiti de Presedintele Romaniei, cu o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 7 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani”, se arata in noul alineat (1) al articolului 7 din legea 317/2004, conform news.ro.

Actul normativ in vigoare prevede ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din randul judecatorilor si procurorilor numiti de Presedintele Romaniei.

Amendamentul a fost propus de Guvern si adoptat cu majoritate de voturi de catre membrii comisiei speciale.

O alta modificare adusa luni legii 317/2004 ii obliga pe mebrii CSM sa depuna ”o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au un interes personal ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege”.

Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a inceput luni dezbaterile asupra legii 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cea mai importanta modificare preconizata fiind scoaterea Inspectiei Judiciare din subordinea CSM si transformarea sa intr-o institutie independenta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: