PSD si Daea au promis in 2017 peste 1,5 miliarde euro pentru irigatii. Au alocat 10% iar acum dau vina pe USR

politica

PSD si ministru Petre Daea nu si-au onorat angajamentul, luat in 2017, cand se aflau la guvernare, de a aloca peste 1,5 miliarde de euro, fonduri nationale si europene, pentru sistemele de irigatii. Acum, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, da vina pe USR.

Peste doua milioane de hectare din Romania ar fi trebuit sa fie irigate in 2022, iar investitiile ar fi trebuit sa depaseasca 1,5 miliarde de euro, fonduri nationale si europene. PSD si PNL au ratat toate tintele asumate in ultimii sase ani, dar incearca sa caute vinovatii in alta parte, arata Europa Libera intr-o ampla analiza.

Programul de guvernare asumat de PSD in 2017 prevedea reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, de la priza de apa pana la statiile de punere sub presiune, pentru circa 2 milioane de hectare.

Impactul bugetar preconizat pentru perioada 2017 – 2020 era de 1,14 miliarde de euro. Acestor bani li se adaugau 342 de milioane de euro din fonduri europene si co-finantare de la bugetul de stat.

In toata perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2019, cat PSD s-a aflat la guvernare, ministrul Agriculturii a fost Petre Daea, actualul detinator al functiei. Investitiile in irigatii a fost doar pe hartie, platile in teren fiind sub 10% dupa patru ani de guvernare PSD.

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros (deputat Forta Dreptei, ex-PNL), sustine ca in Romania se pot iriga cel mult 750 de mii de hectare, departe de tinta de 2 milioane de hectare.

„Privatii si-au facut treaba, au absorbit banii europeni, dar statul roman nu si-a facut treaba. Desi s-a vorbit despre 1 miliard de euro, cand am ajuns la minister, la finalul lui 2019, am constatat ca din 2017 s-au alocat pana in 2019 doar 528 de milioane de lei (aproape 100 milioane de euro), deci 10%”, a afirmat Oros.

In 2020 si 2021 s-au alocat cate 300 de milioane de lei anual, precizeaza el, mult „prea putin comparativ cu nevoile sistemului de irigatii”.

La un an de zile dupa aprobarea Planului, oficialii romani redeschid discutia si doresc renegocierea acestui capitol cu Uniunea Europeana. PSD si PNL arunca vina spre USR pentru lipsa irigatiilor, desi USR nu a avut vreun ministru la Agricultura in ultimii 6 ani, arata Europa Libera.

„Suntem in situatia in care greseala prosteasca sau intentionata a USR, de a nu prinde in PNRR sistemul de irigatii, se vede cu ochiul liber pe campurile arse de soare. Aceasta trebuie reparata urgent pentru binele tuturor”, sustine secretarul general al PSD, Paul Stanescu.

Ideea este sustinuta si de Marcel Ciolacu, presedintele PSD, dar si de ministrii Agriculturii (PSD) si Proiectelor Europene (PNL).

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sustine ca proiectele Romaniei pentru irigatii au fost respinse din cauza incompetentei autoritatilor din domeniu.

„Oamenii de la ANIF [Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare n.r.] si de la Ministerul Agriculturii erau intr-un film tot din 1970, altceva decat uriase canale deschise nu concepeau. Asta au invatat ei pe vremuri la facultatea de agronomie – canale mari, ca si cand apa e nelimitata si energia gratis. Stil sovietic.Mi se tot spune acum ca, uite, Cehia si Portugalia au irigatii in PNRR. Da, au. Irigatii prin picurare si supravegheate de drone, apa merge la vale prin subteran, nu e impinsa in sus si deschis, cum voiau ai nostri”, este replica lui Ghinea intr-un editorial publicat pe site-ul digi24.ro si intitulat „Comedie cu prosti – despre irigatiile care nu au fost niciodata in PNRR”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: