PSD si LGBT. PSD anunta ca nu este de acord cu ce a votat PSD la Bruxelles. Ciolacu: „Respectam decizia, am votat ‘pentru’ dar nu suntem de acord cu ea”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marti ca partidul sau nu este de acord cu „drepturile LBGT” desi toti europarlamentarii PSD au votat saptamana trecuta in favoarea unei rezolutii a Parlamentului European in acest sens.

Tori europarlamentarii PSD au votat, saptamana trecuta, o rezolutie prin care declara Uniunea Europeana ”zona de libertate LGTBIQ”. ”Persoanele LGBTIQ oriunde in Europa trebuie sa se bucure de libertatea de a trai si de a-si arata public orientarea sexuala si identitatea de gen fara teama intolerantei, discriminarii sau persecutiei, iar autoritatile de la toate nivelurile de guvernare in intreaga Uniune Europeana trebuie sa protejeze si sa promoveze egalitatea si drepturile fundamentale pentru toti, inclusiv pentru persoanele LGBTIQ”, se arata in rezolutie.

Citeste si: Toti europarlamentarii PSD au votat in favoarea „drepturilor LGBTIQ”: „Autoritatile trebuie sa promoveze egalitatea si drepturile fundamentale pentru persoanele LGBTIQ”

Intervievat de G4Media, Marcel Ciolacu a declarat ca PSD nu este de acord cu aceasta rezolutie, insa a votat penntru ca asa i s-a cerut de catre grupul socialistilor europeni.

Iata cum a decurs interviul cu Ciolacu pe acest subiect:

Dan Tapalaga: Parlamentul European a votat, joi dupa-amiaza, cu 492 de voturi pentru, 141 impotriva si 46 de abtineri, o propunere de rezolutie prin care declara Uniunea Europeana drept „zona de libertate pentru persoanele LGBTIQ”.
Marcel Ciolacu: Pentru toate minoritatile, nu in special pentru…

Dan Tapalaga. Da. Da. Grupul europarlamentarilor PSD a votat pentru, la fel Renew, romanii din PPE majoritatea impotriva sau abtineri. Dar in tara PSD nu s-a remarcat ca mare sustinator al minoritatilor sexuale, ci mai degraba al familiei traditionale.
Marcel Ciolacu: Si nici nu este. Suntem o tara crestina si fiecare tara are dreptul la traditiile sale si specificul tarii…

Dan Tapalaga: Deci sustineti minoritatile sexuale la Bruxelles si familia traditionala in tara?
Marcel Ciolacu: N-am spus acest lucru, daca ma lasati chiar o sa detaliez. Cand faci parte dintr-o familie europeana, daca grupul respectiv a luat o anumita decizie, cred ca este corect sa respecti decizia si sa votezi in consecinta.

Dan Tapalaga: Nu. Aveti posibilitatea abtinerii sau a votului impotriva. Nu aveti obligatia sa votati la fel ca grupul dvs.
Marcel Ciolacu: Este vorba de respectul grupului din care faci parte.

Dan Tapalaga: Trebuie sa respectati valorile in care credeti.
Marcel Ciolacu: Este o rezolutie care priveste intreaga Europa. Nu este o lege care se impune in interiorul Romaniei. Va repet, eu respect traditiile si specificul Romaniei. Romania este o tara crestina si, mai explicit, eu nu sunt de acord cu casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Dan Tapalaga: Dar nu s-a pus problema in Romania niciodata.
Marcel Ciolacu: V-am spus sa fiu foarte bine inteles.

Dan Tapalaga: Dar nu s-a pus problema asta. Sunteti impotriva a ceva ce n-a fost discutat in Romania.
Marcel Ciolacu: Poate urmeaza sa se discute acest lucru.

Dan Tapalaga: Bun, cu uniunea consensuala sunteti de acord? Cu parteneriatul civil?
Marcel Ciolacu: Vom vedea la timpul respectiv. Cred ca asa cum este Romania in acest moment este suficient.

Dan Tapalaga: Deci nici partenriat civil nu sustineti.
Marcel Ciolacu: In acest moment categoric nu.

Dan Tapalaga: Pai si atunci ce faceti cu votul din Parlamentul European?
Marcel Ciolacu: Este o rezolutie deschisa, presupun ca nu e o obligatie.

Dan Tapalaga: Stati asa ca nu mai inteleg. Deci europarlamentarii PSD voteaza…
Marcel Ciolacu: Europa nu poate obliga un stat intr-un anumit sens. Rezolutia respectiva nu este…Daca Europa ar fi dorit sa oblige ar fi dat o directiva, nu o rezolutie generica.

Dan Tapalaga: Iar PSD prin europarlamentarii lui, la Bruxelles, a spus asa: suntem de acord cu sustinerea minoritatilor sexuale intre alte minoritati.
Marcel Ciolacu: Toate minoritatile.

Dan Tapalaga: Cum va exprimati aceasta sustinere in tara? Nu inteleg.
Marcel Ciolacu: In acel pachet erau toate minoritatile, da? Eu nu pot sa le cer colegilor mei sa voteze impotriva la ceea ce s-a discutat in grupul socialist. Aceea a fost hotararea, eu v-am spus ce hotarare am eu in interiorul Romaniei.

Dan Tapalaga: Dar realizati ca nu se mai intelege mare lucru. Una voteaza PSD in afara tarii, la Bruxelles, si cu totul altceva spuneti in tara.
Marcel Ciolacu: Doriti sa insistati pe acea decizie…

Dan Tapalaga: Este o decizie importanta, care va defineste ideologic.
Marcel Ciolacu: Acea decizie la Bruxelles nu a fost o directiva. Repet, ceea ce s-a votat la Bruxelles a fost o rezolutie generica. Nu a fost o directiva de aplicare pe teritoriul Romaniei. Este normal sa respectam minoritatile si drepturile lor, dar asta nu inseamna ca ma obligi pe mine …sau anumite minoritati sa aiba drepturi mai multe decat…da? Sunt teme sociale, salariul minim european, egalitatea intre barbati si femei, natalitatea, sunt teme tot social-democrate.

Dan Tapalaga: Doar ca atunci cand se discuta despre valorile europene sustinute de PSD spuneti asa: nu sustinem casatoria intre persoane de acelasi sex, nu suntem de acord cu parteneriatul civil, dar la Bruxelles votati altceva, pentru rezolutia ”Europa, zona de libertate pentru persoanele LGBT”.
Marcel Ciolacu: In interiorul grupului partidului social-democrat, acum cativa ani, s-a luat o decizie ca sustinem pensiile speciale, sau indemnizatiile speciale la Parlamentari. Eu, Marcel Ciolacu, la sfarsitul mandatului mi-am dat demisia de doua ori ca sa nu am aceasta indemnizatie speciala. La vot am respectat decizia grupului. Cand am devenit si presedinte al partidului, am depus un proiect si am sustinut eliminarea lor. Acelasi lucru se intampla si acum. Cand s-a luat o decizie e normal, respecti decizia. Pentru ca nu suntem fiecare de capul lui. Ne raportam si la bunele si la relele cand faci parte dintr-un partid sau dintr-o familie internationala.

Dan Tapalaga: Ce spuneti dvs acum suna cam asa, domnule Ciolacu. Sa-mi ziceti daca am inteles corect: domnule, noi am votat acolo fara sa credem in chestiile alea, in mod ipocrit. In tara zicem altceva.
Marcel Ciolacu: Nu este ipocrit. Ai votat respectand o decizie. Si v-am dat un exemplu clar.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: