politica

PSD si PNL se cearta acum pe meritul privind reducerea facturilor. Ciolacu: „Scad la propunerea PSD”. PNL: „Solutiile PNL au fost adoptate”

PSD si PNL se cearta mai nou in privinta meritului legat de scaderea facturilor pentru gaz si energie. Marcel Ciolacu sustine ca facturile vor scadea „imediat” ca urmare a propunerilor PSD, in timp ce purtatorul de cuvatn al PNL, Ionut Stroe, afirma ca „la propunerea PNL, au fost adoptate in cadrul coalitiei solutiile pentru problemele din zona preturilor si facturilor la energie”.

„Facturile romanilor vor SCADEA imediat – ca urmare a propunerilor PSD, agreate ieri in coalitie.
Pachetul de masuri al PSD duce pretul la energie electrica la nivelul de dinainte de liberalizarea salbatica facuta de dreapta, respectiv 0,68 lei/kWh. De asemenea, am crescut plafonarea la 0,31 lei/kWh si am aplicat o compensare de 40% la gaze naturale, astfel incat preturile finale sa fie mai mici.

In plus, masurile PSD au vizat si cresterea volumelor de consum atat la electricitate, cat si la gaze pentru ca 90% dintre cetateni sa beneficieze de preturi scazute, spre deosebire de doar 20% ca pana acum.

Propunerile PSD, agreate de intreaga Coalitie, trebuie sa fie adoptate cat mai repede prin ordonanta de urgenta de catre Guvern, astfel incat sa fie aplicate de la 1 februarie (inclusiv la factura din ianuarie)”, a sustinut Ciolacu intr-un mesaj pe Facebook.

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a declarat, marti, ca solutiile la problemele din zona preturilor si facturilor la energie au fost adoptate la propunerea liberalilor, in sedinta coalitiei.

„Aseara, la propunerea PNL, au fost adoptate in cadrul coalitiei solutiile pentru problemele din zona preturilor si facturilor la energie. Din punctul nostru de vedere, este un plan acoperitor care practic extinde o protectie in ceea ce priveste populatia, dar si zona industriala, zona agentilor economici. Este, daca vreti, o versiune imbunatatita a pachetului din toamna anului trecut, iar el este exact in linia propunerilor PNL pentru a acoperi o plaja mult mai mare de beneficiari, pentru a avea efecte mai profunde decat cele existente si pentru a extinde si a avea o perioada mai lunga de protejare”, a spus Stroe, la sediul PNL.

El a prezentat solutiile adoptate, luni, in sedinta coalitiei.

„Solutiile adoptate tin in primul rand de recalcularea tuturor facturilor gresite, fara penalitati si fara debransari. Este un proces de stornare care deja de astazi a pornit, urmand ca in urmatoarele zile sa fie recalculate toate cele peste un milion de facturi gresite. Cea de-a doua solutie tine de protejarea consumatorilor casnici, atat la consumul de gaz, cat si la consumul de energie electrica, prin plafonarea si scaderea acestor plafoane, pentru a evita preturile uriase prin cresterea plajei de consum, adica sunt acoperiti mult mai multi beneficiari si prin cresterea compensatiei la factura, adica un ajutor suplimentar. Cea de-a treia solutie avansata tine de protectie extinsa pentru IMM-uri, pentru zona economica. Aceasta s-a facut prin plafonarea preturilor”, a spus liberalul.

Stroe a precizat ca Biroul Executiv al PNL a acordat, marti, intreaga sustinere politica pentru acest pachet care va fi adoptat printr-o Ordonanta de Urgenta.

„Solicitam institutiilor care se ocupa cu verificarea si cu reglementarea pietei de energie sa efectueze in continuare controale intr-un mod mult mai curajos si mult mai ferm, pentru ca din punctul nostru de vedere este inexplicabila situatia in care in Romania s-au gresit peste un milion de facturi”, a adaugat purtatorul de cuvant al PNL.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Carles Puigdemont spune ca partidul sau pro-independenta este aproape de a prelua controlul asupra regiunii catalane

Fostul presedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, care traieste in auto-exil de la incercarea esuata de…

6 ore ago

Australia: Politia spune ca atacul de la biserica asiriana a fost un act terorist

Politia australiana a declarat marti ca atacul din Sydney comis asupra unui episcop din biserica…

7 ore ago

Putin cere partilor aflate in conflict din Orientul Mijlociu sa nu se angajeze intr-o ciocnire catastrofala

Presedintele rus Vladimir Putin a cerut, marti, tuturor partilor din Orientul Mijlociu sa se abtina…

7 ore ago

Iohannis, convorbire cu seful NATO. Stoltenberg: „Romania este esentiala pentru apararea flancului estic al NATO”

Presedintele Iohannis si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avut marti o convorbire in…

52 de minute ago

Aeroportul din Dubai a fost inundat dupa o furtuna puternica. Sosirile au fost redirectionate

Aeroportul International Dubai (DXB) au fost inchis, marti, pentru 25 de minute, din cauza unei…

6 ore ago