PSD si Sosoaca, ultima tentativa esuata de a o sabota pe Kovesi. Noua majoritate din Senat le-a respins actiunile

politica

Senatul a adoptat luni, in calitate de for legislativ decizional, proiectul initiat de Guvern privind punerea in aplicare a Regulamentului (UE) pentru instituirea Parchetului European (EPPO).

Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 88 de voturi „pentru” si 46 „impotriva”, noteaza Agerpres. Cei care au votat impotriva fac parte in principal din PSD.

Potrivit raportului de admitere intocmit de senatorii juristi, proiectul are ca obiect reglementarea unor masuri legislative, care, alaturi de cele instituite deja prin Ordonanta de urgenta Guvernului nr. 8/2019, sunt destinate sa asigure punerea completa in aplicare a Regulamentului EPPO.

Pentru facilitarea aplicarii directe si obligatorii la nivel national a prevederilor cuprinse in regulament, se impun masuri de ordin legislativ si institutional pentru asigurarea functionalitatii si a operationalizarii efective in Romania a Parchetului European.

Proiectul cuprinde si dispozitii de ordin institutional, organizatoric sau privitoare la alocarea resurselor de personal, financiare si materiale.

Presedintele Comisiei juridice, Iulia Scantei (PNL), a mentionat, la dezbaterile din plen, ca proiectul clarifica statutul si salarizarea procurorilor europeni delegati, norme de procedura, inclusiv din perspectiva cooperarii internationale, si aspecte privitoare la protectia datelor cu caracter personal.

„Proiectul de lege va face practic posibila intrarea in activitate a Parchetului European la nivel descentralizat pe teritoriul Romaniei prin activitatea procurorilor europeni delegati si recrutati, desemnati de Ministerul Justitiei”, a adaugat Scantei.

Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Robert Cazanciuc, a explicat votul impotriva al social-democratilor asupra acestui proiect prin faptul ca raportul Comisiei juridice insusit de plen include „cateva adaugiri, de ultima ora, aduse de Ministerul Justitiei”.

„Ceea ce nu este benefic este ca aceasta majoritate nu a tinut cont de observatiile formulate de CSM si de Consiliul legislativ, observatii de bun simt juridic. Cea mai mare problema pentru acest proiect este ca nu ofera garantii, asa cum cere Regulamentul European asumat de Romania, privind independenta procurorilor europeni, inclusiv cei delegati, fata de sistemul judiciar din tarile in care au fost trimisi. Avand in vedere ca acest proiect nu a preluat niciuna dintre observatiile majore asumate de CSM, prin seful acestei institutii, PSD este impotriva acestui proiect”, a afirmat Cazanciuc.

In replica, senatoarea USR PLUS Simona Spataru a sustinut ca „proiectul ofera garantii privind independenta procurorilor romani delegati la Parchetul European, pentru ca ei vor face parte din corpul procurorilor aferenti institutiei si nu vor lucra pentru statul roman”.

„Procurorii romani vor beneficia de aceasta independenta, in mod egal, cu restul procurorilor din restul tarilor Uniunii Europene. (…) Prin aceasta lege, contribuim la procedurile comune (…) de combatere a infractiunilor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene si implicit ale noastre. Exista doua motive pentru care cred ca Parchetul European va elimina din dificultatile existente in anchetarea coruptiei si fraudei la nivel inalt: primul – se va aplica o procedura unitara rezultata din experienta acumulata de toate statele membre ale UE in lupta anticoruptie si a infractionalitatii transfrontaliere si al doilea este profesionalismul echipei conduse de doamna Laura Codruta Kovesi”, a adaugat Spataru.

Senatorul Diana Sosoaca si-a exprimat indoiala in legatura cu activitatea Laurei Codruta Kovesi, despre care a spus ca ar fi actionat „impotriva producatorilor romani”.

„Cine poate garanta ca doamna Kovesi nu se va naspusti iar asupra tuturor producatorilor romani, afaceristilor romani, (…) pentru ca toata activitatea sa, dupa ce ne-a indus pe toti in eroare cu corectitudinea, a fost exact pe dos decat ar fi trebuit sa fie. Am distrus tot ceea ce a insemnat Romania, tot ceea ce a insemnat producatori romani si afaceristi romani si am sustinut multinationale si afaceristi straini, in detrimentul Romaniei”, a declarat Sosoaca.

Proiectul legislativ privind stabilirea unor masuri pentru punerea in aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidata in ceea ce priveste instituirea Parchetului European (EPPO) a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor.

Comisia Europeana a facut apel la statele membre sa-si numeasca rapid procurorii delegati pentru a permite Parchetului European, condus de fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, sa-si inceapa activitatea la 1 martie.

Romania are primii sase procurori delegati, dupa ce Colegiul EPPO a fost de acord, miercuri, cu toate propunerile transmise de Ministerul Justitiei, ca urmare a procedurii de selectie organizata pe 29 ianuarie.

Parchetul European, care va avea puterea de a cerceta, urmari si trimite in judecata in fata jurisdictiilor nationale pe autorii unor infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE, a fost instalat la sfarsitul lunii septembrie 2020, in Luxemburg.

Din cele 27 de state UE, cinci nu vor participa la EPPO. Este vorba despre Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia si Danemarca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: